Ce-si face PDL cu mana lui…

Magazin Salajean 14 august 2008 0

La nivelul intentiei de vot, zona bantuita inca de iluzia binelui public si a eroului providential, electoratul pare sa mai dea o sansa PDL. Desigur, poate din prea multa plictiseala pe scena politica, piata a inceput sa produca sondaje. Dupa ce nu a preau nimerit rezultatele finale la alegerile locale, baietii de la Insomar revin in forta cu un mic puls al momentului politic actual, mai mult sau mai putin credibil.

Potrivit Insomar, Traian Basescu ramane principalul personaj de pe scena subreda a politicii romanesti. Intr-o reala penurie de subiecti, e bun si Basescu pe primul loc. Cu toate acestea, sondajul arata ca presedintele se afla la mare distanta in topul electoral (cu 58 la suta) ca si in cel al increderii (cu 49 la suta) fata de principalii sai urmaritori. Cum alegerile pentru presedintie vor avea loc abia la anul, presupusul independent, Sorin Oprescu, vazut la ora actuala ca principalul contracandidat al presedintelui, are ceva sanse pana atunci, sa mai recupereze din handicap.

La intentiile de vot pentru formatiunile politice, PDL (cu 38 la suta) apare din nou drept cel mai in vana partid, desi alegerile locale l-au aratat, cel putin in Salaj, mai degraba nepregatit pentru misiunea de a-si asuma de unul singur guvernarea Romaniei. Sondajul mai spune ca alegatorii si l-ar dori premier pe Theodor Stolojan, astfel incat cuplul Basescu-Stolojan pare sa revina in actualitate. Destul de departe in spatele PDL se regasesc PSD (26 la suta) si PNL (16 la suta), in timp ce PRM si UDMR par sa nu mai aiba sanse (nu insa si pretentia) sa mai treaca pragul de 5 la suta. Daca in cazul dinozaurilor peremisti, ipoteza disparitiei lor din Parlament este una plauzibila, mobilizarea electoratului traditional al UDMR ar putea da peste cap calculele de astazi. La fel de adevarat este ca voturile obtinute de PCM la viitoarele alegeri ar putea sa-i trimita pe udemeristi in negura istoriei. Totusi, introducerea votului uninominal la scrutinul din toamna va schimba de o maniera radicala datele sondajului Insomar. La alegerile locale, PDL a obtinut mai putin decat se asteptau cei din conducerea partidului, in timp ce PSD si, mai ales, PNL au iesit mult mai bine din confruntarea electorala decat anticipau multi dintre noi. Discrepanta dintre mesajul politic si calitatea politicienilor mult prea controversati, pe care PDL i-a scos la bataie, a fost principalul punct slab al democrat-liberalilor. Dimpotriva, perseverenta cu care PSD a mizat in continuare pe unii baroni locali, dar cu priza la public, le-a adus social-democratilor a adus un spor considerabil de voturi.

In acest moment, este clar ca locomotiva Basescu pufaie tot mai greu tragand de vagoanele infranate de PDL. Daca pedelistii nu schimba garnitura cu care vor sa abordeze alegerile parlamentare, partidul va scoate, din nou, un scor mult sub asteptari. Poate mult mai slab decat cel prezis de Insomar (38%). Oricate atacuri va lansa Basescu la adresa Guvernului sau grupului celor 322 de parlamentari, devine tot mai vizibil faptul ca presedintele nu mai este capabil sa creasca numarul de voturi ale PDL. Din contra, se pare ca pedelistii sunt cei care-l trag in jos pe Traian Basescu. Astfel, putem concluziona ca alegerile locale au aratat un adevar dureros pentru cei din PDL, si anume ca brandul Basescu nu le mai este de ajutor. In acest context este evident faptul ca, la toamna, pedelistii vor juca din nou doar pe mana lor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »