Cazuti din cer

Magazin Salajean 19 ianuarie 2009 0

Din varful piramidei puterii, situatia in care se regasesc romanii este una similara cu cea a unui magazin inchis de sarbatori, ca apoi sa ramana in acelasi stadiu pentru ca urmeaza inventarul. Daca ne raportam la prima impresie lasata de actualul Guvern, se pare ca parerea unanima este ca actualul Executiv este unul extrem de zgarcit, compus din doua partide foarte generoase pana mai ieri, cand aveau nevoie de votul electoratului. Insa, odata aflati cu sacii in caruta, politicienii nostri au facut stanga-mprejur, uitand foarte repede tot ceea ce au promis pana atunci. Cu toate acestea, chiar in conditiile in care stim ca am fost amagiti a nu stiu cata oara, fiind vorba despre un Guvern de criza, credem ca principala sa problema ar fi cea legata de coerenta. Cu alte cuvinte, ceea ce guvernantii nostri ar trebui sa faca s-ar rezuma la o serie de decizii limpezi, transparente si foarte bine rumegate. Or, ceea ce ne-a demonstrat Guvernul Boc, pana in momentul de fata seamana foarte mult cu o masina care a intrat intr-un derapaj necontrolat, si care are sanse mari sa se striveasca de primul copac ce-i sta in cale. Toate acestea se intampla pe fondul unei economii aflata pe sanie, care a luat-o deja la vale, fapt care nu permite nici cea mai mica abatere de la regulile stricte care trebuie sa guverneze o economie in criza.

Campania destul de desantata dusa pe tema indemnizatiei pentru mame, care a ascuns faptul ca ea va creste de la 600 de lei pana la echivalentul a trei salarii medii nete (aproape 4.000 de lei), in functie de venitul obtinut inainte de nastere, a abatut atentia opiniei publice de la masurile reale de austeritate. Dar putinele mamici, care castiga atat de mult incat sa regrete plafonarea indemnizatiei, au fost repede uitate dupa ce premierul a anuntat primele masuri drastice de economisire a banilor din buget. Astfel, dupa numai doua sedinte de guvern, toate sperantele pe baza carora s-a semnat protocolul de guvernare PSD-PDL au disparut subit.

Nu cu multe zile in urma, premierul a deschis pentru prima data sacul cu vesti proaste: cu exceptia acelei indemnizatii de crestere a copilului, nici un alt venit nu se mai majoreaza. Cu toate acestea, asa cum ne-a obisnuit, Emil Boc nu a fost destul de coerent, ascunzand astfel, printre balbe si pauze oratorice, cuvinte precum pensiile si salariile. Daca despre majorarea lefurilor profesorilor exista banuiala ca urmeaza sa fie amanata din nou, surpriza o constituie inghetarea punctului de pensie, care trebuia sa mai sara cu 43 de lei la 1 ianuarie.

Ei bine, toate aceste lucruri s-ar fi rezolvat mai repede in cazul in care actul de guvernare ar fi avut o continuitate normala. Nu neaparat in ceea ce priveste culoarea politica, ci ca act de predare si preluare a responsabilitatilor. In conditiile date, actualii guvernanti lasa impresia ca au cazut din cer, exact in mijlocul unui vid de putere, in timp ce liberalii dau senzatia ca au lasat totul balta si au plecat in vacanta intr-o tara bananiera. Din acest punct de vedere, pare ca Romania este rupta in doua, fapt datorat impotentei de care da dovada actuala clasa, ceea ce este impardonabil, de neiertat. Putem spune, de asemenea, ca asistam la un alt exemplu, cat se poate de lizibil, in care omul de rand continua sa fie bataia de joc a tuturor celor aflati pe scena politica. Trist, dar adevarat!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »