Carambol romanesc

Magazin Salajean 21 decembrie 2006 0

Raportul Tismaneanu, citit in plenul Camerelor unite ale Parlamentului, se vroia a fi un raport care sa infiereze, tardiv, epoca comunista, definitiv apusa.

Oportun sau nu, acest raport, fara pretentii de lege, era mai degraba o reparatie morala adresata tuturor luptatorilor anticomunisti incarcerati in inchisorile comuniste.

Romania si romanii sunt nevinovati de acest flagel, intrat in istorie sub metafora ciuma rosie. Romania a avut un regim de orientare fascista, cand marile puteri ale Europei au fost fasciste. Romania a fost comunista, cand aceleasi mari puteri au impartit Europa dupa bunul lor plac, daruindu-ne fara sa ne intrebe sfera de influenta sovietica.

Dar nu acest aspect vreau sa-l tratez. Ceea ce m-a frapat negativ, dandu-mi sentimentul ca Romania face parte din statele subdezvoltate din Africa si nu din Comunitatea Europeana, a fost atmosfera burleasca, cu iz thailandez, din sala Parlamentului, unde alesii neamului, parlamentarii si invitatii acestora au huiduit si fluierat, in timpul lucrarilor, ca cei mai de jos suporteri ai echipelor Steaua si Rapid, intr-un meci de derby. Nu mai avem nimic sfant in noi. Daca cei de la varf, alesii neamului se comporta ca niste derbedei ce pretentii sa avem de la oamenii simplii, de la tinerii inca nematurizati? In Parlamentul Romaniei, parca e Gara de Nord, din Bucuresti. Intra cine vrea, cand vrea (uneori si voteaza), si ca pe stadion fluiera, tropaie, ca la usa cortului. Intr-o sedinta solemna, care trebuia sa transmita intregii Europe, Uniunii Europene, din care vom face parte in curand si noi, un mesaj ferm, ca Romania s-a despartit definitiv de un sistem comunist totalitar, la care participau invitati de onoare din alte tari, nu am gasit altceva de facut decat sa ne dam in spectacol.

Un spectacol ieftindambovitean, de prost gust, huliganic, unde fluieraturile si apostrofarile la adresa presedintelui tarii, invitat de onoare la lucrari, mi-au dat impresia ca asist la lucrarile parlamentului thailandez, unde bataile sunt la moda. Bunele maniere, sobrietatea, limbajul titrat, tinuta decenta a politicianului de altadata, sunt amintiri nebuloase de domeniul trecutului. Daca pe multi alesi ai neamului i-ai intreba cine a fost Nicolae Titulescu, ce functie a avut si-n ce guvern, in ce perioada istorica a trait, probabil s-ar putea realiza o emisiune demna de Cascadorii rasului.

Sa nu mai mire pe nimeni faptul ca regimul comunist a avut cohorte intregi de zbiri, de trista notorietate, care denunutau, arestau, interogau si schingiuiau la comanda. Daca un politician al secolului XXI isi poate permite sa aduca, pe cheltuiala lui, 300 asa zisi innvitati la lucrarile parlamentului si sa-i manipuleze intr-un stil deplorabil, creand in sala o atmosfera de mahala. Atunci vorbele profetice ale scriitorului Marin Preda, sunt inca actuale: poporul roman este un popor usor guvernabil.

Nu ne mai place de nimeni si de nimic. Dupa alegerile guvernamentale din 1996, cand a cazut de la guvernare asa zisul partid cu reminiscente comunsite, stim noi care, intr-un entuziasm general, ne-am pus sperantele intr-un presedinte de tara, alura voievodului Cuza si care pe parcursul unui mandat ne-a dezamagit atat de tare, incat azi nu se mai vorbeste de el, deloc.

Acum in 2006, cand avem un presedinte mai mult decat activ, interesat de bunul mers al Romaniei, de starea natiunii, care tine bine in mana haturile guvernarii, nu ne place. Ba ca incalca Constitutia, atunci cand trage de urechi un politician, ba ca e partinic cu un partid, mai mult decat cu altul, etc. Si nu numai atat; oricine-l poate apostrofa ca de… e democratie, oricine-l poate face marinar necioplit, de parca toti marii conducatori de state s-au nascut conducatori si numai presedintele nostru marinar si culmea ironiei, a ramas la acest stadiu. Cei care arunca aceste vorbe, uita probabil propriile persoane. Nu s-au nascut parlamentari, ci au facut o facultate, unii numai Stefan Gheorghiu (o facultate comunista de facut diplome, pentru clientela politica PCD), numai presedintele tarii, saracu a ramas marinar.

Rusine domnilor parlamentari. Ar trebui, unii dintre dumneavoastra, sa urmati cursurile unor scoli de bune maniere, cursuri elementare de exprimare civilizata in societate, mai ales ca lumea intreaga judeca valentele poporului roman prin conduita dumneavoastra.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »