Capusele

Magazin Salajean 28 ianuarie 2011 0

Urmarind cu atentie evenimentele de pe scena politica a ultimilor ani, remarcam ca, desi lupta pentru putere se da acum doar intre trei partide mari, exista totusi si cateva formatiuni mai neinsemnate cantitativ, care au un cuvintel de spus atunci cand interesul le-o cere. Fara doar si poate, modelul lor de reusita il constituie UDMR, partid pitic, cocotat insa mai mereu la guvernare.

Uitandu-ne spre UNPR, care si la nume aduce oarecum cu UDMR, stim ca s-ar fi vrut un soi de alternativa la partidele de astazi, alternativa crescuta insa pe scheletul unor traseisti (ca sa nu le spune tradatori), dintre care unii destul de penibili ca reprezentare in Parlament. Poate spune cineva ca formatiunea lui Gabriel Oprea ar avea vreo doctrina sau vreun caracter? Tocmai de aceea, este clar ca UNPR nu are si nici nu cred ca va avea un electorat in viitorul apropiat. Acest partid a fost inventat de PDL pentru a-l sustine la guvernare, motiv pentru care am convingerea ca UNPR va disparea foarte curand de pe scena politica.

Parazit prin excelenta, PC supravietuieste de cativa ani. Desigur, supravietuirea acestui partid este strans legata de antenele lui Voiculescu. Acum, dupa ce a pupat in dos PSD, ani la rand, conservatorii au schimbat macazul si au inceput sa cerseasca atentia PNL. Cum ii place al naibii de mult sa apara la televizor, Crin Antonescu a cedat si s-a ales cu o cocoasa de toata frumusetea. In acelasi timp, PNL va avea alaturi un trust media destul de puternic. Asadar, chiar daca pare si el un partid parazit, nu este deloc exclus ca PC sa mai reziste ceva timp pe scena politica. Insa, sper ca oamenii lui Felix sunt constienti ca, practic, este vorba doar despre o amanare a inevitabilului…

In ceea ce priveste PRM, situatia este si mai penibila. In conditiile in care dadea impresia ca incepe din nou sa dospeasca, PRM s-a impiedicat de propriul lider. Recenta demonstratie de nebunie a tribunului ar trebui sa arate tuturor romanilor cam ce ar putea face un astfel de om in fruntea unei tari. Cu toate acestea, chiar daca am participat de nenumarate ori la astfel de spectacole grotesti, sa nu va surprinda faptul ca, si in atari conditii, Vadim mai are cativa sustinatori fanatici. Si cum un nebun poate sa faca in jurul sau alti zece nebuni, nu este exclus ca PRM sa ne pregateasca o surpriza, ca de exemplu accederea in viitorul Parlament. Apoi, atata vreme cat UDMR ramane pe scena politica romaneasca, inevitabil, PRM va avea din ce-si trage seva…

De foarte departe cel mai inutil partid, PP-ul pare sa fie un fel de PNG, doar ca in loc de Steaua e OTV, iar in loc de Becali este Diaconescu. Cu toate ca s-au apucat sa linga ranile pedelistilor, sondajele de opinie arata ca popularii si-au format deja un electorat, mai mult sau mai putin cautator de Elodii. Insa, otevistii au o problema, si una destul de serioasa: nu se stie cat mai ramane Dan Diaconescu in libertate, astfel incat sa-si mai conduca pseudopartidul la alegerile din anul 2012.

In fine, stiti ce partid lipseste de pe esichierul politic? Un partid al romilor, o formatiune politica sustinuta de un electorat unit, la fel ca cel maghiar, si care cu siguranta ar avea sanse, chiar in lupta pentru prezidentiale. Insa, nu spune niciodata niciodata. Toate la timpul lor. Dar, pana atunci, analizand potentialul fiecarui partid in parte, este evident ca, dintre toate formatiunile politice mici, pe viitor, tot UDMR va juca cel mai important rol.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »