Canicula in comunicare

Magazin Salajean 28 iunie 2007 0

Este vara, este canicula si poate, poate, asta ar explica macar in parte, haosul ce stapaneste comunicarea dintre autoritatile centrale si cele din teritoriu sau, la alt nivel, dintre autoritati, legi si cetateanul de rand.

Ca sa pornim de la casele cele mai mari unde dai peste ipoteze, antiteze si ciudatenii intr-ale gandirii si limbajului, amintim despre premierul Calin Popescu-Tariceanu, care a tinut sa se adreseze celor 41 de judete, ieri, intr-o videoconferinta. Mai intai de toate, s-a pus de o intarziere. Repetam, pentru ca a fost vorba de case mari, si intarzierea a fost pe masura: trei sferturi de ceas, din alea academice, ca sa simta cei din judete cum e sa stai ca fraierul la poarta noua. Dupa ce a inceput, totusi, videoconferinta, premierul a dat-o in sus si-n jos cu declaratiile pana si-a zapacit auditoriul. Adica, avem temperaturi mari, foarte mari, prea mari si nu avem, in schimb, apa si sisteme de irigatii. Ni se deshidrateaza oamenii si animalele, recolta e la pamant (oricum ce-a mai ramas din ea pana la aceasta ora), si totusi, situatia nu este deloc alarmanta, a spus premierul. Alte cifre, alte date si alte pretiozitati specifice unei comunicari lovite de canicula, ca Tariceanu-Razgandeanu sa o intoarca frumusel si sa anunte ca de ieri s-a format o celula de criza la nivel national. Pai, ori e alba, ori e neagra. Ori nu-s probleme, ori e criza de-a dreptul. Daca este sa o luam pe cea dreapta, lucrurile numai albe nu par, cel putin din teritoriu.

Alt exemplu de buna si foarte buna comunicare si intelegere intre autoritati, legi si cetateanul de rand priveste investitiile private in reabilitarea domeniului public. Ca sa fim clari, luam un investitor X, care, dupa ce-si deschide o afacere, ar vrea sa rezolve cu proprii-i bani si problema drumului pana la pensiunea pe care a ridicat-o. Ei bine, nu se poate, ca bucata aia de 100 de metri, spune legea, apartine domeniului public, care, logic, nu e privat, si ca urmare, drepturile de reabilitare si modernizare apartin in exclusivitate autoritatilor locale. Numai ca, daca investitorul le solicita acestora rezolvarea drumului respectiv, afla cu stupoare ca nu, nici asa nu merge. Cauza este cat se poate de simpla si stupida: lucrarea pentru cei 100 de metri nu a fost trecuta in planul de investitii pentru anul in curs, ca urmare, autoritatile locale vor trebui sa mai lase drumul cu gropile de rigoare la odihnit inca vreun an, pana va fi refacuta lista cu investitiile.

Sunt doar doua exemple din seria catre plus infinit a anomaliilor din domeniul comunicarii intre stat, cetateni, lege, Constitutie si alte evanghelii de acest gen, pe care romanul trebuie sa le infrunte in fiecare zi, si nu doar cand ii este lumea mai draga. Daca ati obosit si gradele sunt prea multe in termometre, mai luati un pahar de apa, ca traim in Romania si vara asta canicula ne ocupa tot timpul.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »