Când credinţa îşi recapătă vederea

Andreea Vilcovschi 21 februarie 2013 12
Când credinţa îşi recapătă vederea

Sondajele arată că tot mai puţini români cred cu tărie în biserică. Această criză de încredere nu a apărut, însă, din senin. Afacerile bisericii, ţinute la secret pentru mult timp, scandalurile din ultimii ani din jurul Bisericii Ortodoxe, cazurile preoţilor certaţi cu legea, luxul în care purtătorii de sutană vieţuiesc, opulenţa unor lăcaşuri de cult nu puteau rămâne netaxate. Orice popă ce a prins o parohie “bună” reuşeşte în câţiva ani să-şi ridice o vilă, în a cărei curte să-şi parcheze un bolid strălucitor. Face asta din salariul pe care îl încasează lunar graţie dărniciei statului, respectiv a contribuabilului, indiferent de cultul de care aparţine. Un salariu care niciodată nu este suficient, pentru că mai marii bisericii au grijă ca de fiecare dată când fac declaraţii publice să scoată în evidenţă faptul că angajaţii din domeniu “se numără printre categoriile socio-profesionale din România cu cele mai mici salarii”. Aşa mici cum sunt ele, par să fie suficiente pentru ca preotul să nu ţină cont de smerenia predicată în Biblie şi ducă un trai mai mult decât bun.
Interesant este că nici unul dintre oficialii Patriarhiei nu amintesc despre taxele pe care fe
ele bisericeşti le percep credincioşilor, taxe care se materializează într-un nou etaj al vilei, într-o maşină ultimul răcnet. Cu siguranţă printre cei peste 14.000 de preoţi şi diaconi ce stau sub aripa BOR există şi oameni care trăiesc cu greu de la o lună la alta. Nu ei sunt, însă, cei care au contribuit la naşterea acestei probleme de imagine.
Şi înverşunarea cu care susţin nevoia ridicării de noi lăcaşuri de cult i-a costat. În România există, în prezent, 18.300 de biserici, 4.700 de şcoli generale şi 425 de spitale. În timp ce şcolile şi spitalele se închid, pentru reducerea cheltuielilor de la bugetul statului şi eficientizarea activităţii, casele Domnului apar asemeni ciupercilor după ploaie, evident graţie finanţării de la stat.
Criză ori nu, afacerile BOR merg strună. Nici nu e de mirare de vreme ce a scăpat de mult de sub controlul statului. Hoteluri, restaurante, agenţii de turism, ferme şi zeci de mii de hectare de păduri şi de teren arabil se află în posesia instituţiei, care este scutită, la rândul ei, de plata impozitului pentru încasările realizate.
Şi totuşi, unii reprezentanţi ai bisericii consideră că presei îi revine o mare parte din vină pentru că a îndrăznit să mediatizeze aspectele urâte ce au legătură cu instituţia. Este trist că nici acum, când le cam fuge preşul de sub picioare, purtătorii de sutană nu admit că sistemul lor are o problemă.
Că le place sau nu, ulciorul spart nu merge de multe ori la apă şi că s-au cam dus vremurile în care făceau ce voiau, fără să dea socoteală celor pe spinarea cărora trăiesc.

Comentarii

comments

12 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. cetatean american 21 februarie 2013 at 03:10 - Reply

  Bun articol, la obiect.E adevarat ca multe fete bisericesti sunt compromise ,iar conducatoriiB.O.R. nu iau masuri pentru eradicarea acestor aspecte.

 2. mm 21 februarie 2013 at 11:35 - Reply

  Da, mi-a placut si mie articolul .
  Daca ne gandim si la volumul de munca pe care il presteaza un slujitor al bisericii ( nu cred ca poate sa depaseasca 20 ore / saptamana , aici incluzand si activitatile “extraecleziale” ) cred ca sunt printre campioni la plata / ora .
  Nu cred ca e corect , atat timp cat cei mai multi dintre cei care ii sustin financiar (prin taxe si impozite sau direct) muncesc din greu pentru salarii foarte mici .
  Statul ar trebui sa gaseasca o varianta mai echitabila in ceea ce priveste platile de la buget catre cultele religioase .

 3. bulita 21 februarie 2013 at 12:39 - Reply

  aveti perfecta dreptate, ei care vorbesc de zmerenie si de mantuire, se imbata ca porcii si vor numai bani. nu le crapa obrazul de rusine cand vorbesc de Dumnezeu?.

 4. nae l. 21 februarie 2013 at 13:15 - Reply

  Poanta este ca popii nostri isi plamadesc raiul pe pamant , pe cand noi cu Ponta nazuim catre cele ceresti !

 5. Anonim 21 februarie 2013 at 18:25 - Reply

  Ma NAE vorbesti ca din carte!

 6. Anonim 21 februarie 2013 at 21:13 - Reply

  chapeau! in sfarsit, felicitari!

 7. EMILIA 27 februarie 2013 at 08:49 - Reply

  DA ANDREEA ai dreptate SI………. mergi mai departe ce mai astepti? sau crezi ca aceasta organizatie are puterea sa rezolve problema din interior ? te inseli amarnic. Eu am incredere numai si numai ca presa si televiziunea au puterea de a rezolva aceast

 8. EMILIA 27 februarie 2013 at 09:06 - Reply

  Iti doresc succes Nu ai sesizat ce mult se implica biserica in rezolvarea pasnica a conflictului iscat de un popa europarlamentar ROMAN/? Sau acest conflict nu-l priveste pe DANIEL dinsul fiind prea innalt si deasupra sfintilor si nu merita.Sau poate ca dupa GOJDU s-ar putea ocupa si de problema romanilor Mare pacat ca nu faceti mai mult in acest sens eu unul mai sper si va doresc succes.

 9. Lucian 1 martie 2013 at 08:19 - Reply

  Iar datorita acestor popi, multi au fugit spre alte culte.AICI SURPRIZA.ZECIUIALA .

 10. Grigore Vantu 1 martie 2013 at 08:34 - Reply

  Domnilor,
  Biserica Ortodoxa sustine peste 700 de asezaminte de asistenta sociala. Pe de-o parte nimeni nu ar da un leu pentru Biserica, dar ar dori ca totul sa fie oferit gratis. Nu din cauza bisericii se inchid scoli si spitale! Daca in satele noastre nu mai sunt copii e firesc sa se inchida. Cand nu vor mai fi nici batrani si alti vetuitori se vor inchide si bisericile. Daca e vorba de INCREDERE o poftesc pe tanara jurnalista sa sondeze INCREDEREA oamenilor in PRESA! Nu vedeti ca toata presa e condusa de moguli mafioti care ruineaza STATUL prin afacerile lor? Pai cum sa fie bani pentru spitale? vi se pare normal ca un ziarist mediocru sa castige 2 sau 3 milioane de euro in 3 sau 4 ani? In conceptia jurnalistei preotii nuar avea voie sa isicumpere o masina, sa aiba ocasa, ci sa fie niste sarantoci. RUSINE pentru ca va bateti joc de Biserica pe care atat Eminescu cat si IORGA au considerat-o Mama Neamului Romanesc!

 11. contra vintu 2 martie 2013 at 23:30 - Reply

  Mai popa Grigorie Vintu interesante idei mai ai nu ti se pare? deci sa inteleg bine ca atita timp cit sint batrini sa-i ingropati voi veti exista de fapt si de aici voi faceti bani.Daca ar fi trait IORGA v-ar fi desfiintat ca ortodocsi.,cit desprePRESA ai dreptate pina acum va tolerat si nu stiu de ce . VOI detineti post de televiziune ,radio hoteluri restaurante paminturi ,paduri gatere afaceri in turism (…..)ma opresc mai departe va spune PRESA sper.Bugetari sinteti impozite nu serviti bani de la judete cersiti si vi se da,apoi nu vorbesc de birurile pe enoriasi mai cereti mai avem rabdare dar rusine nu mai aveti ? pacat ca avem o presa indulgenta dar am incredere ca de acum inainte o sa aveti parte de o mai mare atentie. Daca nu ar fi presa ar fi vai de NOI.NU va satura DUMNEZEU de averi.

 12. un prieten al ANDREEI 3 martie 2013 at 14:55 - Reply

  DRAGA ANDREEA te rog mult ia legatura cu OANA STANCU de la ANTENA 3 si detaliati (descoperiti)toate sursele de venituri legale sau mai putin legale ale sutanelor ortodocse ca oricum va desconsidera si le pare rau ca deschideti mintea multimii .NU-I corect ca un inginer in tara asta sa lucreze 12 ore zilnic si sa cistige 10 mil.si un popa o zi pe saptamina si sa fie salariat de stat si sustinut de enoriasi prin metodele depasite istoric. Oricum rolul lor este sa tina norodul cu capul plecat Te rog sa fii atenta la obiceiurile din sate ca sint inimaginabil de diverse prin care popa aduna bani de la amariti.Merita scris si pe siteul guvernului ROMANIEI poate va mai spalati din pacate

Lasa un Raspuns »