Calitatea, bat-o vina!

Magazin Salajean 27 octombrie 2008 0

Avem o problema, mare, grasa, scoasa parca din cuptor, unde a stat la rumenit si a prins coaja frumoasa: nu ne place lucrul de calitate. Sau ne place, dar sa fie facut de altcineva, avand in vedere ca pentru a avea un randament maxim, trebuie sa dai si ceva efort, cantarit in sudoare. Astfel ca, decat sa traga pentru calitate, unii romani prefera varianta ocolitoare: lucrul fusarit, ca sa o spunem ardeleneste. Exemplele nici nu trebuie sa le cauti departe. Tot ardeleneste, le gasesti la o doar o aruncatura de bat. In Porolissum, spre exemplu, in fata la Spitalul Vechi, unde o echipa de munctitori, nu conteaza de-ai cui, s-au zbatut mai bine de o saptamana cu niste lucrari edilitare. Adica gospodaresti, dar facute de gospodarii nostri cu picioarele. Au umplut tot trotuarul de pamant si cand s-a impus o pauza in lucrari, au lasat totul balta si au plecat sa respire aer curat. Cel de sus a dat si el o ploaie, parca pentru a iesi tarasenia si mai bine la suprafata, ca namolul ce a umplut trotuarul. Nu era nici macar o scandura aruncata in batjocura pe care macar sa incerci, ca pieton, sa te cateri ca sa treci dintr-o parte in alta. Baietii cei muncitori nu s-au ganddit la asa ceva, purtau cizme de guma si li se rupea de noroaie si de ceilalti trecatori.

Dar, ca sa nu zice ca suntem noi cu ochii prea mult pe propria ograda, recunoastem: se intampla ca, si la case mai mari, calitatea lucrului sa fie rara avis. Mai zilele trecute, s-a dat in folosinta un pasaj in Bucuresti, si mai ca nu a pocnit sticla televizoarelor de cate stiri s-au difuzat pe tema asta. Ludovic Orban a receptionat lucrarea si a dat mana cu directorasii firmei constructoare si apareau toti pe sticla hlizindu-se de ziceai ca si-au vazut dosurile in oglinda. La nici 24 de ore de la receptie, un autoturism a dat intr-o gura de canal de numai un miracol l-a tinut pe carosabil si nu l-a intors cu rotile in sus. Dupa el, alta masina vine si ia capacul in bot, pentru ca muncitorii care au facut pasajul l-au facut de-a lela. Ca sa se afle in treaba, probabil, pentru ca la cata calitate au pus in el, altceva nu poti crede. Ca lucrurile sa fie stas pana la capat, politistii veniti sa se ocupe de incidentele rutiere s-au pus pe cercetat capace de canal si, culmea!, au gasit mai multe trantite acolo doar de ochi frumosi. Ba chiar si Ludovic Orban, cat e el de ministru, s-a impiedicat dupa receptie de un asemenea capac.

Cum era de asteptat, promisiunile au inceput sa curga: se va face, se va drege, se va amenda firma, se vor lua masuri. Sigur, e an electoral si, chiar de nu ar fi, promisiunile ar veni ca pe garla, fara numar, fara masura. Pai, e firesc, pentru ca singura masura de care ar trebui sa le pese romanilor este masura calitatii lucrurilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »