Ca la toti ni-i greu!

Magazin Salajean 1 iulie 2010 0

Aproape un milion si jumatate de romani muncesc, incepand de astazi, pentru bani mai putini, dupa ce guvernantii au votat masurile de austeritate, respectiv diminuarea salariilor bugetarilor cu 25 la suta. Subiectul a fost dezbatut si rasdezbatut in presa, salariatii de la stat vizati de aceasta decizie fiind tratati de parca ar fi singurele victime ale crizei economice.

De mai bine de un an, Romania se chinuie sa supravietuiasca. De mai bine de un an se vorbeste despre mii de firme ce au cazut prada recesiunii, ajunse in incapacitate de plata si nevoite sa puna lacat pe poarta. De mai bine de un an, companiile care inca mai functioneaza nu fac nimic altceva decat sa-si reduca din cheltuieli si sa dea oameni afara. Si tot de mai bine de un an, numarul somerilor a explodat, gratie disponibilizarilor masive din sectorul privat. Adica din zona care sustine financiar intreg aparatul bugetar, un aparat supradimensionat, ineficient si, in acelasi timp, mare cheltuitor.

In conditiile in care numarul contribuabililor este in continua descrestere, iar cel al lucratorilor de la stat, constant, este la mintea cocosului ca sustinerea financiara a uriasului aparat bugetar va deveni, in scurt timp, o misiune imposibila. O statistica a Eurostat arata ca in primul trimestru al acestui an, in Romania, numarul salariatilor a scazut cu 1,6 procente fata de perioada corespunzatoare din 2009.

Categoric vestea ca-ti vei pierde un sfert din salariu nu este cea mai placuta. Si mai mult ca sigur nu este vina bugetarilor ca tara este mai saraca decat oricand. Dar, asta este. Bugetarii nu sunt primii si nici ultimii care trec prin asta. Angajatii de la privat au simtit-o pe pielea lor de atatea ori in decursul lui 2009… Si nu au transformat subiectul in tragedia pe care se straduiesc sa o creeze colegii de la stat. Si muncitorii din fabrici au de platit rate la banci, si ei au de tinut copii in facultate. Si multi fac asta numai din ajutorul de somaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »