Buna Vestire a Politiei

Magazin Salajean 26 martie 2007 0

17 ani de Politie Romana. De Politie Salaj. 17 ani in care, an dupa an, Politia a mai sters cate o pata de pe emblema Militiei cu care a intrat in democratie. Ani in care am ajuns sa intind mana cu respect spre cate un purtator de epoleti, pentru ca merita acest lucru, in primul rand pentru ca a dovedit ca e om. Am stat de mai multe ori si m-am gandit la strategia pe care a aplicat-o Politia in lupta de recastigare a increderii populatiei, in schimbarea imaginii si, in general, a reusitei in deschiderea unei cai de comunicare intre cetatean-politist. Cineva, acolo de sus, cred ca a stat mult si a rumegat la toate schimbarile pe care trebuie sa le faca, pentru ca starea de dupa 1989, in care mai ca se aruncau cu rosii si oua in politistii-militieni, trebuia cumva remediata. Ma uit la Politia Salaj si cred ca a parcurs niste pasi extraordinari de simpli, dar cu efect mare, in acesti ani, in misiunea lor de a iesi de sub statutul de corupti, marlani, analfabeti etc, care le-a fost atasat, pe buna dreptate, ani la rand. An dupa an, s-a mai scapat de cate un sef, sefut sau sefulet, prin eleganta metoda de trimitere a lor in pensie (desi la acest capitol se putea lucra mai dur), iar oamenii care faceau contactul nemijlocit cu populatia au fost invatati sa comunice respectuos. Trateaza pe cineva cu respect si vei avea parte de acelasi tratament. E simplu, iar acum putem vorbi de o politie moderna, cu sange proaspat, ai carei angajati stiu sa te salute si sa te ajute, cand e cazul.

Sa fie oare o coincidenta ca Ziua Politiei se suprapune cu sarbatoarea Bunei Vestiri? Poate ca da, poate ca nu, depinde din ce parte privesti situatia.

Cred ca cel mai greu lucru cu care a trebuit sa se obisnuiasca politistii a fost acela de a cobori de pe soclul intangibilitatii, sa se trezeasca la realitate si sa admita faptul ca ei sunt platiti si premiati din banul public. Dar, cu siguranta, acest lucru le-a fost reamintit de atatea ori, incat, vrand-nevrand, au trebuit sa se obisnuiasca cu ideea. La fel cu cea a faptului ca sunt in slujba comunitatii. Ca mai sunt lepadaturi printre ei, e ok, uscaturi gasesti in orice padure, trebuie sa ai la indemana doar securea necesara sa scapi de ele. Si, la modul in care se misca actiunile interne din Politie, cu suturile publice in fund pe care le primesc cei care sunt prinsi cu mana in buzunarul altuia, cred ca la nivel central functioneaza destul de bine securea respectiva.

Poate, un singur lucru innoreaza activitatea politiei de azi, si anume cel al incercarii repetate de politizare a acesteia. Iar asta nu in sensul obisnuit, de montare pe rangurile de conducere a unor oameni care au doar un spate politic, ci si prin incercarile repetate de a demonta, prin influente politice, o structura care se indreapta spre bine. Dar, exista o vorba, care zice ca politicul trece, autoritatile se shimba, dar politia ramane. In momentul acesta putem avea o putere politica ce atarna deaspra capetelor noastre, iar maine ne vom putea sterge undeva cu aceeasi putere politica, pentru ca va ajunge in dizgratie. Pentru ca politicienii, unii dintre ei cu multa carte, nu au inteles nici acum, spre deosebire de politisti, faptul ca ajungi mai departe daca te porti omeneste.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »