Boc-ul, impotenta si ipocrizia romanului

Magazin Salajean 10 iunie 2010 0

Sa vorbesti acum despre risipa banului public, eludand faptul ca in urma cu un an se intampla acelasi lucru, depaseste orice limita a ipocriziei.

In aceste zile, un adevarat tavalug mediatic face praf actuala guvernare. Politicienii din opozitie, sindicalistii, ong-istii si o mare parte dintre jurnalisti, prin tot ceea ce spun, lasa impresia ca exista o multime de solutii mai bune decat masurile de austeritate, doar ca executivul condus de Emil Boc nu e in stare sau, mai rau, nu vrea sa le ia in considerare. Agumentele lui Boc sunt pe cat de penibile, pe atat de reale: taiem din radacini evaziunea fiscala, punem capat risipei din sistemul de licitatii publice sau, dupa cum a descoperit intre timp PSD, luam de la bogati. Cum spuneam, multe dintre cele amintite de pseudo premier sunt si adevarate. Intr-adevar, se risipesc sume imense din cauza unui sistem clientelar extins la nivelul intregii tari, care se infrupta copios din achizitiile publice. Dupa cum o multime de bani se misca pe circuite negre sau gri, in afara oricarei forme de impozitare.

In mod normal, ni se dau exemple din vami, infierandu-se indeosebi afacerile cu tutun si alcool. Insa, din pacate, aceasta este doar o mica parte din evaziunea care macina economia tarii. Platile fara factura sau chitanta sunt generalizate in foarte multe alte domenii. De la meseriasii de toate genurile, si pana la doctorii din cabinetele medicale sau taximetristi, majoritatea fac evaziune fiscala. Dar, sa vii acum si sa vorbesti despre risipa banului public, ca si cand tu n-ai avea nicio legatura cu acest subiect, desi te afli la guvernare de aproape doi ani, este total lipsit de orice urma de bun simt. Mai ales daca ne uitam cu atentie la circuitul banilor alocati in ultimii ani lucrarilor publice comandate de administratia locala, unde domneste o mare fratie trans-partinica prin toate judetele, inclusiv in Salaj.

Adevarul este ca, in ultimii douazeci de ani, toti cei care au controlat parghiile puterii au risipit, atunci cand au avut ocazia, banii publici. Prea putin din prostie sau nepricepere. Mai mult pentru a satisface clientela politica. Sa fim sinceri! PDL nu a facut si nici nu face nota discordanta din acest punct de vedere. Dar trebuie sa recunoastem ca vina e, oarecum, colectiva.

In fine, suntem cu totii de acord ca, la aceasta ora, este nevoie de o reforma, astfel incat sa micsoram (cat se poate) din evaziunea fiscala. Insa, foarte multi vor fi extrem de deranjati de un astfel de demers. Dar, deja, aceste aspect nu mai conteaza. Ce este mai important este ca operatia trebuie sa inceapa cat se poate de repede, desi vorbim despre un sistem cu mii si mii de oameni.

Totusi, ceva imi spune ca situatia in care ne aflam nu se va schimba deloc, la fel cum cei de la putere se incapataneaza sa inchida gura si buzunarele zecilor de mii de oameni care ies si azi in strada, ca sa acuze guvernul de impotenta decizionala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »