Boc. Emil Boc

Magazin Salajean 31 ianuarie 2012 0

Chiar asa, de ce ii poate fi atat de greu lui Traian Basescu sa-l schimbe pe Emil Boc? Sub pretextul pentru popor, eu te-am facut, eu te omor, Basescu l-ar putea sacrifica foarte usor pe primul ministru, macar de dragul protestatarilor ce indura frigul prin pietele marilor orase ale tarii. Pentru cei care cred intr-o asemenea jertfa adusa pe altarul pseudo moralitatii, iata si contraargumentele unei astfel de decizii. Unde credeti ca si-ar mai gasi Traian Basescu un om mai slugarnic, care sa-i fie atat de fidel? De unde sa inventeze presedintele un om cu ajutorul caruia sa poata controla atat Guvernul, cat si PDL? Ce motiv intemeiat ar putea gasi sa-si schimbe argatul din ograda, in conditiile in care nu i-a calcat pe bec niciodata? Si daca, pana la urma, se hotaraste sa-l schimbe, cu cine il inlocuieste?

Ajungem astfel la concluzia ca pentru Traian Basescu nu e putin lucru sa-l schimbe pe Emil Boc. Pur si simplu, nu este o decizie pe care sa o iei dintr-o data, usor, si fara sa-ti asumi anumite responsabilitati. Si-apoi, doar un naiv ar crede ca ai putere daca ai ca premier o persoana loiala. Nu, pentru a detine controlul, mai trebuie sa ai la dispozitie si o majoritate cat de cat solida. Si, bineinteles, un partid care sa te urmeze si sa te sustina.

Pana la urma, problema lui Traian Basescu nu e sa-l dea jos pe Emil Boc. Asta s-ar putea face printr-o miscare de geana, iar demersurile ar dura doar cateva minute. Cu atat mai mult cu cat Emil Boc pare sa nu aiba nimic impotriva… Insa nimeni din PDL (in conceptia basesciana, stim ca s-ar exclude orice alta formatiune politica), la aceasta ora, nu ar face schimb de roluri cu premierul, mai precis sa preia crucea pe care o poarta astazi, in spate, Boc. Asa cum spuneam mai sus, adevarata problema a lui Traian Basescu este sa gaseasca pe cineva sa-i ia locul premierului. Un om competent, fidel, dar care sa fie acceptat atat de UDMR, cat si de catre greii din PDL gasesti greu. Chiar foarte greu. Or, ca sa o spune pe aia dreapta, in conditiile date, este clar ca nu gasesti pe nimeni dispus la un asemenea sacrificiu. Tocmai de aceea, in conceptia presedintelui, si nu numai, Emil Boc este unic. Aceasta este, de altfel, marea problema a lui Traian Basescu. Si a noastra, de altfel.

Chiar si in aceste conditii, pana si cei aflati la putere dau semne ca ar avea nevoie de schimbarea lui Boc. Astfel, s-ar mai castiga putin la capitolul imagine, insa cel mai important lucru ar fi ca o astfel de decizie ar aduce un suflu nou. O schimbare politica la acest nivel ar administra celor aflati la putere cantitati suficiente de oxigen pentru a rezista, cat de cat, anului electoral 2012. Altfel, sansele PDL mai pot fi legate doar de eventualii asi din maneca lui Traian Basescu. Iar la masa de joc a presedintelui se mai afla o singura persoana. Ati ghicit, este vorba de acelasi Emil Boc. Unicul…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »