Bir cu efect de bumerang

Magazin Salajean 22 iulie 2010 0

A treia zi dupa Scripturi, dupa ce o asa-zisa masura anti-criza nu a facut nimic altceva decat sa nenoroceasca mediul de afaceri din Romania, guvernantii s-au trezit la realitate si au inteles magaria pe care au facut-o. Asa ca au decis ca de prin toamna acestui an – nu se stie, deocamdata, precis cand – impozitul minim introdus in mai 2009 sa devina istorie.

Din pacate, efectele acestui bir nu vor putea fi sterse atat de usor cu buretele. Statisticile Oficiului National al Registrului Comertului arata ca numai in 2009 si-au suspendat activitatea peste 133.000 de firme, de 11 ori mai multe decat in anul precedent. Nici realitatea crunta afisata in datele statistice, nici criticile prelungite venite din partea mediului de afaceri si chiar a unor oameni politici nu au fost bagate in seama decat prea tarziu.

Disperat sa atraga bani la bugetul din ce in ce mai subred, statul s-a gandit ca in an de criza, cand societatile tanjeau dupa o gura de aer proaspat, ar fi numai bun un nou impozit. Impozit prin care, visau guvernantii, s-ar fi impuscat doi iepuri deodata: nu doar ca statul ar fi facut avere, ci si economia ar fi fost deratizata de societatile inactive si de cele folosite doar pentru intermedieri ori tranzactii ilegale. Povara fiscala s-a dovedit a fi de nesuportat pentru o gramada de firme din Romania, iar efectele, catastrofale. De la aplicarea impozitului minim si pana la mijlocul lunii iunie 2010, statul a incasat 1,1 miliarde de lei din aceasta sursa, dar a pierdut peste 300.000 de societati care au dat faliment si in jur de 2,8 miliarde de lei din diferitele taxe si impozite pe care acestea le-ar fi platit. Deloc de neglijat sunt si sutele de mii de someri.

O dovada clara de incompetenta. A cata, oare? Si cat de dureros s-au rasfrant toate acestea asupra celor multi si marunti!

Cica din toamna, forfetarul va inlocui acest bir. Evident, introducerea lui urmareste acelasi lucru: bani, bani si iarasi bani, cat mai multi bani la bugetul statului, saracit din cauza prostiei celor care ne conduc. Si cica noul impozit ar trebui sa faca putina ordine in sectoarele banuite de cea mai mare evaziune. Asteptam cu mare interes momentul in care se va trage linie si vor fi contabilizate efectele.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »