Belele de lux

Magazin Salajean 22 martie 2010 0

Scriam in ianuarie despre regii asfaltului, despre cati sunt si cat se imbatoseaza pentru a iesi in evidenta de indata ce si-au scos masinile pe asfalt. E o intrecere in a etala talente si fumuri de nu-i adevarat si mai ales de a etala cai putere. Ziceam la inceputul anului ca acesti regi ai vitezei, pierduti in sclifoseli si grandomanie sunt piaza rea a celorlalti actori din trafic si ca nu va trece mult pana cand iar vom auzi cum un alt ins de bani gata, pierdut in joaca de-a condusul la peste 150 de kilometri pe ora va face victime. Si s-a intamplat. Vorbesc de beizadeaua de Bacau, a unuia din miliardarii Romaniei, care, desi nu are permis de conducere decat de un an, isi permite luxul de a secera alte masini din trafic.

Sigur, era previzibil ca va aparea un asemenea caz si nu vreau sa imi asum cine stie ce puteri violet sau de-ale ghiocului pentru ca l-am asteptat din ianuarie. Era la fel de previzibil cum este viteza cu care zboara pe sosele acesti copii de bani gata, care nu cunosc limite in a-si arata valoarea portmoneului sau a cardului primit de la taticu. Pentru ca, in fond, la asta se reduce defilarea pe carosabil, la viteze demne de Formula 1, indiferent ca e vorba de Bacau sau de Salajul nostru, care are si el progenituri de lux, ce se considera stapanii lumii.

Ce nu inteleg este inconstienta acelor parinti pe care i-a dus mintea sa castige un purcoi de galbeni, dar nu ii ajuta sa priceapa ca isi trimit odraslele la doamna cu coasa, punandu-le in mana cheile unui bolid. Pe ei si pe cei care au ghinionul sa iasa pe acelasi drum, nebanuind nicio clipa ca ar putea fi ultimul.

Principalul vinovat in aceste cazuri este in primul rand parintele, care nu isi stie struni copilul la timp si nu ma refer strict la arta condusului. Situatiile repetate de-a lungul ultimilor ani mi-au aratat ca acesti parinti cu situatie financiara extra-buna par a suplini timpul pe care nu il petrec cu odraslele prin daruirea cardului cu mii de euro. E un pret care li se pare lesne de platit, raportat la milioanele din banca, dar care ajunge sa se intoarca impotriva lor si sa isi infiga coltii in ei prin tot felul de situatii.

Cum sunt accidentele rutiere provocate de masinile de lux oferite cadou acestor copii de lux. Fiindca ecuatia luxului este una orizontala, in care exista, pana la urma, o singura necunoscuta: cat de mare este raul pe care un parinte inconstient il face copilului sau si implicit intregii sale familii, deschizand cu larghete progeniturilor calea spre banii nemunciti.

Mergand mai departe cu analiza si trecand de cazurile cand limuzinele regilor asfaltului fac victime in stanga si in dreapta, ma intreb daca fiii si fiicele bogatilor ar cheltui cu atata nonsalanta banii si si-ar prezenta ostentativ posibilitatile materiale daca banii ar fi munciti de ei. Probabil ca nu, pentru ca atunci cand muncesti apreciezi altfel banul si nu il spargi intr-o noapte de fite, ce se epuizeaza intr-o cursa de masini pe drumurile publice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »