Batalia pe catuse

Magazin Salajean 2 martie 2007 0

De ce pierde presa scrisa in raport cu televiziunea? Pentru ca e la fel de superficiala ca si televiziunea. Momentele si evenimentele sunt luate asa cum vin la televiziunile de stiri sau pe agentiile de presa, fara un minim efort de a le descoase.

M-am convins de asta inca o data (daca mai era nevoie), citind presa dedicata Deciziei luate de Curtea Constitutionala in chestiunea Monicai Macovei.

Din cate se stie, Curtea Constitutionala a dat dreptate tezei ca Motiunea simpla impotriva Monicai Macovei nu obliga pe primul-ministru sa propuna revocarea unui membru al guvernului. Teza e punctul forte al sesizarii depuse de grupul parlamentar Dreptate si Adevar, PNL-PD din Senatul Romaniei.

Impotriva Monicai Macovei au votat PSD, PC, PRM.

Intreaga presa scrisa, fara exceptie, a vazut in Decizia Curtii o victorie a Monicai Macovei. Chiar distinsa Jean DArc a justitiei independente a incercat sentimentul unei jubilatii. Ceva asemanator unui pahar de sampanie baut in plus.

Astfel nu ne explicam graba cu care a dat interviuri la doua oficioase prezidentiale pentru a scoate limba la parlamentari.

Despre inteligenta politica a doamnei Macovei aveam serioase indoieli. Ca-i lipseste chestia asta, care deosebeste un politician adevarat de Mita Baston in plin bal, m-am convins deplin dupa hauliturile sale de bucurie, sprijinite de pe margine de colivaresele lui Traian Basescu care au prins a da din limba ca araboaicele la bairam.

Te crucesti vazand elogiile aduse Curtii Constitutionale pentru decizia in cazul Monica Macovei.

Daca alta ar fi fost decizia, Curtea Constitutionala n-ar mai fi fost obiectiva. Ar fi fost neocomunista. Sarmana limba de iscalitor care, asemenea fustitei, te ridici si te cobori dupa cum bate vantul.

La o cercetare rece, intemeiata pe cunoasterea dedesubturilor moldo-valahe ale politichiei de azi Decizia Curtii Constitutionale nu e un motiv pentru ca Monica Macovei sa petreaca pana la ziua.

1)Ar fi trebuit Curtii o infinita partinire, catastrofala pentru imaginea sa, ca sa dea o alta decizie.

Asa cum am mai scris, Motiunea simpla nu obliga pe premier la revocarea unui ministru. Prin continut, chiar si cand cere demiterea unui ministru, Motiunea simpla e un semnal dat premierului ca un membru al Guvernului nu se mai bucura de increderea unei Camere a Parlamentului.

In tari mai civilizate decat a noastra (vezi Cazul Prodi, in Italia), Motiunea simpla ar fi dus fie la demisia, fie la demiterea Monicai Macovei, fie la retragerea sprijinului.

La demisie, pentru ca e de bun simt sa nu mai ramai intr-un post dependent de Senat. Atat in interventiile anterioare, cat si in declaratiile de dupa Motiune, Monica Macovei si-a exprimat dispretul fata de parlamentari. Numai ca domnia sa va trebui sa lucreze exact cu cei pe care ii dispretuieste atat.

La demitere, pentru ca orice prim ministru interesat ca lucrurile sa mearga bine in domeniul justitiei si-ar fi dat seama ca Monica Macovei va avea mari probleme in a-si trece legile prin Parlament.

La retragerea sprijinului politic de catre PD, pentru ca, in astfel de cazuri, chiar si cand ai interese politice in justitie, e de preferat un om nou, proaspat, unuia vechi, uzat deja. S-a spus si s-a scris in prostie ca premierul abia astepta votul din Senat ca s-o schimbe pe Monica Macovei.

Aiurea!

Daca ar fi fost asa, Calin Popescu Tariceanu ar fi demis-o pe Monica Macovei indiferent de decizia Curtii Constitutionale.

O poate demite si acum. Pentru ca Decizia contesta obligativitatea si nu posibilitatea de a o demite.

In realitate, Calin Popescu Tariceanu n-a urmarit demiterea, ci slabirea Monicai Macovei.

Monica Macovei e Femeia Comisar care are catuse la brau. Aberanta dependenta a procurorilor de ministrul Justitiei a dus la folosirea Monicai Macovei de catre Traian Basescu pentru a aresta pe cine trebuie. Calin Popescu Tariceanu vrea sa-i arate Monicai Macovei ca soarta ei a depins de el.

Comandand PD s-o sustina, Traian Basescu a vrut sa-i arate ca de el depinde. Cei doi barbati ai Puterii se bat sa si-o faca pe Monica Macovei o biata unealta. Si au reusit.

Monica Macovei nu mai are puterea dinainte.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »