Basescu la Palat/ Parlamentul dizolvat!

Magazin Salajean 11 mai 2007 0

Ce se va intampla dupa

Tanarul Victor Roncea, al carui salt de la ura fata de Traian Basescu la iubirea neconditionata mi-e greu s-o inteleg prin logica aristotelica, mi-a trimis un Comunicat al organizatiei sale, Civic Media, purtand titlul:

Considerand, in naivitatea mea, ca Romania e un stat de drept si, ca orice asemenea infatisare, se supune unei brosuri numite Constitutie, m-am grabit s-o recitesc, desi o stiu aproape pe de rost.

In nici unul dintre articolele sale tiparite, n-am dat peste posibilitatea ca, odata revenit la Cotroceni, Traian Basescu sa poata dizolva Parlamentul. Chiar daca la Referendum ar veni toti cetatenii cu drept de vot, in numar de 18 milioane, si ar vota toti impotriva demiterii presedintelui suspendat, Constitutia nu ingaduie dizolvarea de catre seful statului. Palavragii de la PD si PLD vorbesc de o autodizolvare a Parlamentului.

Evident, un vot zdrobitor in favoarea lui Traian Basescu, echivalent cu o Revolutie pe cale electorala, se poate constitui intr-o presiune morala formidabila asupra parlamentarilor.

Admitand ca acestia, nimeriti intr-o criza de onoare mai strasnica decat cea pe care ar fi trebuit s-o traverseze Traian Basescu in clipa cand a decis sa renunte la respectarea cuvantului dat in fata natiunii, ar dori sa se autodizolve, Legea fundamentala nu le-ar ingadui.

Daca si-ar da demisia individual, potrivit Constitutiei, locul fiecaruia va fi luat de urmatorul pe lista scrutinului din 2004.

Constitutional, si deci democratic, Parlamentul fiind imposibil de dizolvat, ramane cealalta cale, a unei actiuni in forta a presedintelui, cu incalcarea grava a tuturor regulilor jocului democratic. E un act de forta, sinonim cu o lovitura de stat, imposibila in Romania lui 2007, membra a Uniunii Europene si a NATO?

Daca ne gandim ca, dupa Referendumul din 19 mai 2007, nu va mai fi Romania europeana, ci Romania lui Benito Mussolini, o lovitura de forta e posibila.

Sa trecem in revista un scenariu posibil.

Dupa victoria de la Referendum, Traian Basescu, drogat de ceea ce el considera mandatul dat de Popor, va cere public Parlamentului sa se autodizolve.

Desigur, din punct de vedere constitutional, asa ceva e imposibil.

Are asta importanta insa daca presedintele poate spune orice?

Membri ai asa zisei societati civile, dar si insi platiti de baronii PD, picheteaza Parlamentul.

Trusturi media in cardasie cu Traian Basescu, avind in frunte de cel al parintelui FNI, fac mare caz de criza politica de la Bucuresti.

Desigur, nu se va intimpla nimic din punct de vedere constitutional, dar Traian Basescu are nevoie macar de un simulacru de criza politica.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »