Banii sau postul?

Magazin Salajean 7 aprilie 2011 0

Potrivit învăţăturilor clericilor, postul este un timp al reculegerii personale, al mărturisirii şi iertării păcatelor. Postul Paştelui, cel mai aspru din an, este prilej de curăţire a sufletului, dar şi a trupului, un parcurs simbolic ţinut de cei care-l mărturisesc pe Fiul lui Dumnezeu.

Dacă în post suntem îndrumaţi să ne primenim sufleteşte, să îngenunchem mai des, să conversăm cu cel care este Creatorul tuturor, să ne deschidem sufletele şi conştiinţele prin spovedanie, suntem învăţaţi şi să punem de-o parte poftele materiale. Să renunţăm la cele ale trupului.

În timp ce postul bisericesc este văzut de foarte mulţi credincioşi ca un exerciţiu de voinţă, de alţi muritori este perceput doar ca un regim alimentar. Cei mai mulţi români, care nu sunt convinşi de vorbele premierului Emil Boc, că România ar putea ieşi din criza economică în perioada următoare, nu cred că pot face faţă recomandărilor clericilor de a se abţine de la produsele din carne, lapte, ouă şi brânză. Nu pentru că nu ar avea voinţă, ci din cauza veniturilor reduse.

Efectele crizei s-au răsfrânt nemilos asupra omului de rând, pătura socială cu cei mai mulţi şi mai docili enoriaşi. Lipsa banilor este invocată în casele mai multor categorii de români, de la cei rămaşi fără serviciu, la cei bolnavi, ori la cei ale căror venituri au fost diminuate. Sigur aproape toţi dintre aceştia ar dori să ţină postul, admiţând ca astfel oferă lui Dumnezeu un simbol al sacrificiului personal alături de rugile pe care le înalţă zi de zi. Niciunul nu ar spune că postul şi rugăciunea, mai ales în situaţia în care se află, este inutil. Fiecare însă, admite că îi este aproape imposibil să suporte din punct de vedere financiar săptămâni în şir regimul vegetal.

Fructele şi legumele care se găsesc la această dată pe piaţa supermaketurilor dar şi la agricultori sunt foarte scumpe. Preţurile acestora au ajuns să le depăşească cu mult pe cele ale alimentelor de dulce. Poate şi pentru că unii comercianţi au ajuns să speculeze perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale ca pe un bun prilej de a-şi rotunji veniturile. În tot acest timp, românul se uită de două ori atunci când scoate banii din buzunar. Acesta are nevoie incontestabilă de vegetale, dar este convins că legumele şi fructele nu-l prea ajută la purificarea şi detoxifierea organismului, fiind importate de te miri de unde şi conţinând tot felul de chimicale menite doar să-l ademenească.

Aşa că, în final, pentru a nu-şi risipi banii, românii ajung să renunţe la post şi să se rezume doar la punerea în aplicare a celorlalte învăţături bisericeşti. Însă, fiind criză, şi pe acestea trebuie să le simplifice, şi să renunţe la milostenie şi fapte bune şi să rămână mai mult cu rugăciunea, care reprezintă totuşi un pas important pentru transformarea lui lăuntrică, atât de valoroasă în învăţătura creştină.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »