Bananele, maimutele si coruptia generalizata

Magazin Salajean 25 ianuarie 2008 0

Traim intr-o tara bananiera. Spun asta nu pentru ca ne-am confrunta cu cataratul maimutelor pe stresinile caselor, ci datorita fenomenului de coruptie generalizat, intalnit indeosebi in tarile din lumea a treia. Reflex capitalist sau cutuma deprinsa din perioada omului din Neanderthal, un lucru e evident: romanilor le place sa ofere si sa primeasca. Orice.

Dezbatut intens si intors pe toate fetele in anii de tranzitie, subiectul micii spagi a cazut in ultimul timp in desuetudine. Cu undita orientata spre asa-zisii rechini, mass-media si opinia publica au minimalizat, voit sau nu, problema coruptiei marunte, lasand pestisorii sa inoate dupa bunul lor plac. In acest context, Barometrul Global al Coruptiei pe anul 2007, care plaseaza Romania pe primul loc in topul celor mai corupte tari din UE, a trecut aproape neobservat. Totusi, pe un ton aproape fatalist, impins undeva la limita masochismului, presa a prezentat concluziile studiului realizat de Transparency International ca pe un dat firesc. Mai mult, privirile suspect de incrancenate ale analistilor chemati pe la nu stiu ce posturi de televiziune sa comenteze marile dosare de coruptie, cum ar fi palinca si caltabosul lui Remes, termopanele si matusile lui Nastase sau chiriile parlamentarilor, s-au destins aproape inexplicabil in fata unei concluzii terifiante: unul din trei romani a dat mita in 2007! Doar atat, ne intrebam noi? Cu un zambet complice, ziaristii, cititorii si analistii au dat imediat verdictul: Pestele de la cap se-mpute. Atat, si nimic mai mult! Astfel, cei 33 la suta dintre conationalii nostri care au recunoscut ca au dat spaga anul trecut s-au transformat, subit, in victime. Vinovatii? Bineinteles, sistemul si bietii politicieni. De altfel, acelasi sondaj este cat se poate de explicit. Parlamentarii, magistratii, politistii, medicii si profesorii, sunt principalii raspunzatori de coruptia din tara. La polul opus, destul de surprinzator, Biserica si Armata par ca fiind institutiile cele mai curate.

De remarcat este insa ca nici unul dintre respondentii care spun ca au dat spaga in 2007 nu-si asuma responsabilitatea actului. Desi au avut tupeul sa isi aroge o fapta pentru care legea prevede pana la 5 ani de inchisoare, spagarii si-au pledat in cor nevinovatia. Sigur ca, aici s-ar impune o corectie, prevazuta de altfel chiar de Codul Penal. Legea spune destul de clar ca darea de mita nu constituie infractiune atunci cand mituitorul a fost constrans prin orice mijloace de catre cel care a luat mita (articolul 254, alin. 2 din Codul Penal). Putem vorbi, totusi, despre constrangere in cazul tuturor celor 33 la suta de romani? Greu de crezut… Ca sa il parafrazez pe directorul Autoritatii de Sanatate Publica Salaj, Dana Pop, romanii s-ar naste cu placerea de a da si de a primi spaga, fenomen ce se propaga genetic. Asa sa fie oare? Poate fi aceasta o explicatie la intrebarea care face obiectul acestui editorial.

Insa, daca vine vorba de propagarea si, totodata, de mentinerea coruptiei generalizate, sa fie de vina doar politicienii romani? Si daca da, cum naiba au ajuns sa ne conduca? Culmea, avem si un posibil raspuns la intrebare, oferit de un alt sondaj, realizat de Fundatia Soros si dat publicitatii in aceeasi zi cu Baromentrul asupra coruptiei. Ei bine, potrivit acestui studiu, Nicolae Ceausescu ramane cel mai iubit conducator al romanilor – 23 la suta, urmat de Traian Basescu – 15 la suta si, cum altfel?, Ion Iliescu – 7 la suta. Fara alte comentarii!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »