Balamalele justitiei: Murdarirea este buna

Magazin Salajean 19 septembrie 2011 0

Halal justitie romaneasca, daca este sa numaram cazurile in care droaia de vinovati tratati cu manusi de catifea si cu o eleganta care iti face greata de tot ce se intampla in salile de judecata. Ca sa nu vorbim in dorul lelii, ci despre situatii concrete, sa luam, bunaoara, accidentul petrecut in Petrosani: un interlop da cu masina peste un cetatean care traversa strada printr-un loc marcat de „zebra”, totul este filmat de o camera video de supraveghere a zonei, dar procurorul care se ocupa de caz nu cere arestarea preventiva pentru 29 de zile pe motiv ca nu are dovezi suficiente. Mai mult, interlopul avea si o alcoolemie de 0,62 mlg/litru de alcool pur in aerul expirat, dar nici asta nu e suficient pentru reprezentantul justitiei, care considera ca omul se trotilase asa, putin, ca sa dea culoare accidentului. Acelasi procuror a mai facut scapati cativa turmentati la volan tot din motive numai de el intelese, care, insa, nu au (nici in clin, nici in maneca) vreun dram de verticalitate.

Sigur, cazul din Petrosani este doar unul din numeroasele care se petrec zilnic in Romania, tara tuturor posibilitatilor. Atat de multe sunt aceste posibilitati, incat nu mult lipseste sa fie buni de plata si de scos tapi ispasitori amaratii care trec pe „zebra” si care au avut impertinenta, neobrazarea si tupeul de a se vari sub rotile autoturismelor conduse de stiti voi cine.

Nici Zalaul nu este strain de accidente in care cate unul cu mintea turata de hormanii adolescentei sfarama cu masina tot ce prinde in cale. Cazul petrecut in urma cu aproximativ zece zile pe bulevardul Mihai Viteazul si in care o tanara de 24 de ani si-a pierdut viata este doar ultimul din aceasta serie a grozaviilor. Asteptam cu interes sa vedem care va fi rezultatul actului justitiar. Si mai asteptam cu nerabdare sa vedem cand vor baga de seama si politistii salajeni cursele care se incing seara pe centura municipiului, de parca pe cei noua kilometri s-ar desfasura filmari pentru Top Gear sau un adevarat circuit de Formula 1.

Intre timp, mai mor cativa, mai scapa cativa, ca doar si ajunsi dupa gratii, aceste personaje banoase si piloase stiu unge unde trebuie balamalele justitiei, astfel incat sa nu faca multi purici la „Mititica”. Asa s-a intamplat si cu Bercea Mondialul, care zilele trecute iesea falos din inchisoare de parca s-ar fi intors dintr-o vizita la un seic arab. La fel, parlamentarul Catalin Voicu a iesit si el in pas de defilare de dupa gratii, unde a stat un an si jumatate pentru trafic de influenta, si s-a reintors in locul caldut de ales. Ca doar asa e la noi, manjit sau curat e totuna, de parca am trai in tara lui Papura Voda, unde murdarirea este buna.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »