Bacalaureat suficient

Magazin Salajean 16 februarie 2010 0

Am vazut ieri fluturand prima proba din Bacul cel nou, abia uns si abia scos din fasa, ca un bebelus la maternitate. Literatura romana s-a chinuit sa iasa din mintile si gurile elevilor, ca acestia sa se pomeneasca la final de probe orale cu niste calificative de competenta. Nu date, ci calificative asupra cunostintelor aproximative de literatura si gramatica. Zic bine aproximative, intrucat acolo impinge aceasta lipsa a notelor.

Cat timp primesti un 9, stii ca nu esti de 10, iar cat timp iei sase, stii ca esti departe de cunostintele solide la aceste materii care se vor, totusi, de baza in invatamantul romanesc, din moment ce se afla in grila de bacalaureat. Daca primesti calificative, acestea nu pot fi decat aproximative, adica te lasa sa plutesti in ceata si sa-ti prezinti examenul cum vrei tu: a fost destul de bine, destul de rau, suficient de bine, suficient de rau, multumitor, relativ ok etc.

Limba romana are o varietate de cuvinte pentru a garnisi cel mai novator bacalaureat din toate timpurile, de care mai mult sunt preocupati cei din Ministerul Educatiei si dascalii, decat cei din banci. Majoritatea seralistilor au si serviciu, asa ca cititul materiei se face intre un raport pentru sefu si doua, trei fraze pe mess. Cat despre elevii la zi, sunt foarte multi dintre ei care s-au inscris in randul miserupistilor. Li se rupe ca este BAC-ul pe ei, ca doar taticul si-a pregatit plicul cu euroi, iar mamica s-a hlizit la cafea fix cu cine trebuie ca odrasla sa ia note the best.

Nici grija facultarii nu o mai au, a fost spulberata de la an la an in timpul scurs din 89 incoace, ca doar este foarte mare gradina Domnului si e populata de n-spe mii de universitati private. Asadar, odrasla poate sa-si aleaga facultatea dupa pohta sufletelului, cat timp este sustinut financiar pana in panzele albe de parinti.

In aceste conditii, cunostintele aproxima-tive sunt suficiente pentru generatia tanara, iar rezultatele de absolvire a bacalaureatului pot fi uitate acasa, pe oala cu smantana. De altfel, daca esti prezent in sala de examen, e suficient ca sa treci proba, chiar de nu stii cine a scris Luceafarul si ca

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »