Ati vrut cinematograf. Ati uitat?

Magazin Salajean 5 octombrie 2010 0

Sta in natura umana ca individul sa-si doreasca de fiecare data mai mult si tot timpul ceva nou, ca mai apoi, la putin timp dupa ce a obtinut acel ceva, sa-l treaca la rebuturi. Zalauanii nu fac exceptie. Au plans, s-au dat de pamant si au spurcat autoritatile ani la randul ca nu au un cinematograf in Zalau. Acum, cand dorinta arzatoare li s-a implinit, nu-si mai aduc aminte sa fi vrut sa vada un film pe marele ecran.

Cu nostalgie imi aduc aminte de entuziasmul cu care asteptam nerabdatoare la rand la bilete, la cinema Scala. Eram chiar si ingrijorata ca nu voi prinde un loc cat mai bun in sala. Nu aveam mai mult de 14 ani, dar imi placea foarte mult atmosfera din sala cinematografului, muzica si reclamele la alte filme. Tresaream la fiecare bataie a gongului ca incepe filmul, dupa care se stingea lumina. Se auzea rontait de seminte si pufuleti, zumzete de tot felul, si chicoteam cu fetele cand vedeam prin intuneric cate un cuplu retras intr-un colt al salii strangand in brate iubirile adolescentei.

Toate acestea au disparut dupa inchiderea cinematografului. Mi-a venit sa plang cand am intrat in fostul cinematograf si in loc de scaunele de cinema am vazut canapelele si ringul de dans al unui club deschis in sala. Mult fum, muzica de club si adolescenti cu paharele de alcool la mana. Asta inseamna acum distractia si petrecerea timpului liber: noaptea prin cluburi si discoteci, iar ziua in fata calculatoarelor pe messenger, facebook si alte site-uri de socializare pe internet. Tot pe calculator se uita respectivii la filme piratate de pe internet. Nu exista insa comparatie intre vizionarea unui film pe ecranul calculatorului, acasa, din pat, cu o pelicula urmarita pe marele ecran din sala cinematografului.

Si culmea este ca tot ei se plang ca nu au ce face in acest oras. Adevarul este ca oamenii au uitat sa se simta bine, au uitat sa respire intre grijile zilei de maine. Un timp de respiro trebuie sa existe insa pentru fiecare, indiferent ca unul alearga sa-si mareasca averea iar celalalt dupa maruntis sa-si plateasca ratele si cheltuielile. Niciunul insa n-ar fi mai in fata ori mai inapoi cu cei 10 lei pentru un bilet la film. Atat costa un bilet la noul cinematograf deschis in aceasta vara la Zalau, mai putin decat un pachet de tigari sau decat cafeluta si sucul savurate intr-un bar din municipiu. Insa nu pretul pare sa ii retina pe zalauani departe de cinematograf. Printre putinii cinefili care au calcat in sala cinematografului, l-am vazut tocmai pe HyMan, un om al strazii, care-si petrece timpul muncind unde gaseste de lucru. A fost singurul spectactor in ziua in care l-am gasit asteptand nerabdator sa vada filmul. Chiar asa saraci sa fi ajuns!? Nu cred. Sunt sigura ca am ajuns saraci sufleteste, saraci in cultura, lipsiti de emotiile care ar trebui sa existe in viata de zi cu zi.

Nu vreau sa abund in date statistice, amintesc doar ca in ultimii cinci ani, in Romania, din cauza degradarii si a disparitiei salilor de cinema din reteaua de stat, peste 1,6 milioane de spectactori au renuntat sa mai mearga la film. Cum s-a intamplat, in urma cu cativa ani, cu cinematograful Scala din Zalau. Anul trecut s-a adus in discutie redeschiderea acestuia, insa in acelasi stadiu, de vorbe (in vant), se afla si astazi. Teoretic, din obisnuinta si nostalgia anilor trecuti, zalauanii ar calca pragul salii Cinema Scala. Practic, acum au un cinematograf deschis la Casa de Cultura a Sindicatelor Zalau, insa la numarul mare de cinefili din municipiu, ma indoiesc ca pentru multa vreme.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »