Atenţie! Babuin la volan!

Magazin Salajean 7 martie 2011 0

Ştiţi ce uită numeroşi români să îşi ia la ei când ies în trafic? Nu actele maşinii, nu permisul de conducere, ci politeţea minimă de care este absolută nevoie când te afli în preajma semenilor. Multora le lipseşte acel bagaj minim de gesturi şi cuvinte care te indică drept om şi nu babuin coborât din mandarin la orele dimineţii. Şi mai mult ca oricând, în ultimele zile de iarnă, când străzile sunt pline de fleaşcă, noroi şi băltoace, nu prea este la îndemână să-ţi întinzi la maxim nervii pentru a trece peste impoliteţurile, grosolăniile şi scălâmbăielile unui şofer cu atitudine de doi bani, care şi-a expediat rapid cei 7 ani de acasă în străfundurile memoriei.

Am avut parte de două întâlniri în ultimele trei zile, cu astfel de babuini aterizaţi la volan. Prima, în vecinătatea unicului hipermarket din oraş, pe o porţiune de stradă înglodată în noroi. Acolo s-a găsit un posesor de Audi A4 să arate lumii ce maşină fiţoasă are el şi cum prinde hardughia pe patru roţi viteza de 100 de km/oră în doi timpi şi trei mişcări.

Sigur că babuinului cu volan în mână nu i-a păsat că nămolul de sub roţi a fost aruncat direct pe hainele a patru pietoni care au avut ghinionul să se afle pe bucata de trotuar din zonă. Nu s-a sinchisit că printre cei patru era şi o femeie însărcinată, căreia nu i-a fost uşor să îşi cureţe haina de stropii maronii de murdărie. Nuuu, babuinul a aruncat doar o ocheadă pe geamul portierei şi a rânjit grotesc, probabil extaziat de propria-i ispravă. Pe cel de-al doilea babuin cu permis de conducere l-am întâlnit în zona industrială, unde făcea liniuţe cu oricine se nimerea pe banda de circulaţie vecină. Orice ca să nu fie depăşit. Şi el rânjea sistematic, la intervale regulate, din spatele geamului portierei, lucru ce mă îndreptăţeşte să cred că rânjetul sublim, care lasă dezvelită întreaga dantură este unul din semnele prin care babuinii şoferi îşi certifică prezenţa în trafic.

Alte indicii care cred că trebuie să dea de gândit sunt antebraţele fluturate şi ele la geamul portierei, sugerând că rişti să o încasezi cel puţin verbal de la unul pe care nesimţirea îl face să îşi expulzeze nervii pe orice se află la îndemână.

Că vrem sau nu să recunoaştem, traficul a devenit un podium veritabil, pe care unii dintre noi ţin să defileze, arborând ţinute din cele mai aparte, care includ de la injurii bine şlefuite, nevroze şi frustrări, până la grosolănii de gândire şi atitudine. De parcă aceste persoane nu-şi mai aminesc nimic despre politeţe şi răbdare când urcă la volan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »