Are PSD o strategie?

Magazin Salajean 2 februarie 2007 0

Ceea ce multi considerau (inclusiv subsemnatul) drept o indrazneala stangace a PSD de a arata ca e si anti-Basescu nu numai anti PNL, se contureaza deja ca o intreprindere ce se vrea dusa pana la capat: suspendarea presedintelui.

Desigur, suspendarea propriu-zisa, fatala pentru Traian Basescu intr-o Romanie care-l vedea invulnerabil, va avea sa se confrunte cu votul din Parlament.

Chiar daca socotelile de pe hartie spun ca ar mai fi nevoie, in afara de voturile PSD, PC si PRM, doar de sapte voturi, e greu de crezut ca se va ajunge la suspendarea propriu-zisa. Coalitia anti-Basescu se defineste printr-un eclectism absolut, si, cel putin in partea dinspre PNL, PD, PC, ne putem astepta la intelegeri pe sest cu Traian Basescu sau macar sovaieli. Nu-i exclus ca la votul secret, chiar unii parlamentari PSD sa voteze impotriva suspendarii.

Fie pe cont propriu, speriati de ruperea Aliantei si, prin asta, de alegeri anticipate.

Fie pentru ca asa au primit ordin secret de la conducerea PSD, care va fi socotit ca nu-i pregatita sa faca fata unei crize politice de asemenea proportii.

Desi in politica se poate vari pe fir si irationalul, noi nu credem ca se va ajunge la suspendare.

Pana la votul din Parlament, vor fi insa pasi in calea carora nu se intrevede nici un obstacol: redactarea cererii de suspendare, inaintarea cererii Parlamentului, aducerea la cunostinta presedintelui, raspunsul presedintelui sedintei Curtii Constitutionale, prezentarea pozitiei Curtii (care e consultativa, dar atarna in balanta), dezbateri si votul din Parlament.

Chiar daca Parlamentul va respinge cererea de suspendare, toti acesti pasi, care sunt ca si indepliniti, data fiind vointa PSD si PRM, de a merge pana la capat, se inscriu intr-o perioada de maxima tensiune politica.

Desigur, intreaga tarasenie va avea loc la nivelul Parlamentului si al altor institutii ale statului de drept. Din punct de vedere practic, electoratul isi va spune cuvintul doar in eventualitatea ca se ajunge la referendum. Inseamna asta, oare, ca electoratul nu-si va spune cuvintul, fie si sub forma sondajelor de opinie, in toata perioada procedurilor de suspendare? Fireste ca nu. Traim in democratie. Si intr-o democratie toate aceste fapte, desfasurindu-se in deplina transparenta, au un urias impact asupra opiniei publice.

Plecind de aici, e limpede ca PSD nu poate sa nu tina cont ca opinia publica trebuie convinsa de necesitatea procedurilor de suspendare. In aceasta operatiune, principalul partid de opozitie se va confrunta cu o dificultate insemnata: cea de a gasi nu argumente juridice pentru suspendare, ci argumente de bun simt pentru o operatie de exceptie cum este suspendarea presedintelui. De cand PSD a lansat teza unei suspendari, intreaga presa, ca lovita in moalele capului, vorbeste de un asemenea moment ca despre desfacerea contractului de munca a femeii de serviciu. In realitate, inceperea, dar mai ales urmarea procedurilor de suspendare se constituie intr-o criza politica majora, o criza cum nu credem ca s-a mai intalnit in Romania asezata in ultimii ani pe temeliile minimei stabilitati.

O criza politica urieseste potentata si de situatia lui Traian Basescu. Presedintele domina in sondaje. Si orice formatiune politica responsabila nu poate sa nu tina cont de aceasta realitate. Nu in perspectiva referendumului, ci in perspectiva procedurilor de pana la suspendare. Acest capital electoral isi va spune cuvantul cu mult inainte de a se ajunge la referendum. Pentru a se risca o asemenea incercare ar trebui ca presedintele sa fi comis o fapta odioasa in ochii opiniei publice. Lucrurile imputate de PSD si de adversarii politici si din presa sunt adevarate. Nu sunt insa nici macar minim convingatoare pentru ca romanii, de regula tematori in fata crizelor de proportii, sa fie de acord cu suspendarea.

Are PSD pregatita deja o strategie de convingere a populatie ca presedintele a facut greseli atit de grave incit merita tot taraboiul?

Judecind dupa prestatia PSD din ultimul timp, tare ne temem ca nu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »