Aparentele unei decizii

Magazin Salajean 29 septembrie 2006 0

Luni seara, Traian Basescu a trimis Parlamentului propunerile pentru sefiile SRI si SIE. Desemnarea lui Claudiu Saftoiu la conducerea SIE n-a surprins. Actualul consilier prezidential a marturisit pina acum o obedienta absoluta fata de Traian Basescu. Potrivit organigramei de la Cotroceni, Claudiu Saftoiu raspunde de relatia Presedintiei cu partidele politice. Daca organigrama n-ar fi reprodusa pe site-ul Cotrocenilor, n-am sti ca de un asemenea domeniu important raspunde Claudiu Saftoiu. N-am sti, intre noi fie vorba, nici ca exista un consilier prezidential cu acest nume.

A surprins, ba chiar a stupefiat, propunerea ca la sefia SRI sa ajunga George Maior, senator PSD. Atitata si de tactica lui Traian Basescu de a spori incordarea prin aminarea momentului de desemnare, dar si prin lansarea a tot felul de zvonuri, presa noastra libera si independenta a reactionat in chip previzibil. S-au scos din magazia cu vechituri a senzationalismului toate cliseele presei care traieste doar o zi: lovitura, sah dat clasei politice, o noua majoritate parlamentara, o noua alianta.

De cind e presa presa, gazetarii nutresc iluzia de a fi martorii si cronicarii momentelor de rascruce ale vietii. in realitate, adevaratele momente de rascruce sunt mult mai rare decit vor sa ne convinga titlurile aparute in fiecare zi pe prima pagina.

Stupoarea provocata de propunerile lui Traian Basescu isi are explicatia in realitatea tipica Romaniei postdecembriste. intr-o asemenea realitate, a fi in Opozitie inseamna a fi un paria.

Societatile evaluate democratic au insa o alta realitate. in acestea, Opozitia e o institutie la fel de importanta ca si Puterea. Din acest unghi de vedere, pe care l-am numi european, numirea lui George Maior in fruntea SRI n-are nimic spectaculos. Ea ar trece drept semnul unei reveniri la normalitate dupa 16 ani de tranzitie politica bezmetica. in cautarea unui civil care sa conduca SRI, Traian Basescu s-a oprit la un fruntas al principalului partid de Opozitie. A facut asta si pentru ca, prin prerogativele constitutionale, domnia sa e presedinte al tuturor romanilor. Si al electoratului PSD, asadar.

N-ar avea nimic iesit din comun propunerea si dintr-un alt unghi de vedere. Admitind ca Serviciul secret intern trebuie condus de un civil (desi noi credem ca poate fi condus si de un profesionist al informatiilor), s-ar cere ca respectivul sa fie ales dupa criteriul competentei. Traian Basescu ar putea raspunde oricind criticilor venite dinspre liberali invocind calitatea lui George Maior de sef al Comisiei de Aparare din Senat. E un om – ar putea argumenta domnia sa – care stie cu ce se maninca profesia de ofiter. Mai ales daca nu uitam ca a lucrat si la MApN.

Si totusi, propunerea prezidentiala nu e un semn al europenismului victorios pe malurile Dimbovitei.

Pentru ca:

1.PSD nu mai e demult un partid de Opozitie in adevaratul sens al cuvintului. E un partid prezidential din umbra. Un soi de PD sub acoperire.

2.Traian Basescu a urmarit teluri tinind de batalia sa pe scena politica interna: lovirea PNL, pregatirea unei aliante PSD

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »