Antonescu a murit frumos

Magazin Salajean 27 noiembrie 2009 0

Destul de previzibil, finala alegerilor prezidentiale ii va opune pe Traian Basescu si Mircea Geoana. Al treilea clasat, Crin Antonescu, a avut totusi o prestatie si un scor peste asteptari (nu este cazul si in Salaj, unde a obtinut putin peste 18 la suta din sufragiile electoratului), pentru care merita, totusi, felicitari. Insa, iesirea sa din scena nu a fost demna de un candidat PNL la prezidentiale, ca sa nu spunem ca a fost de-a dreptul jenanta, ceea ce demonstreaza ca si liberalul e facut din acelasi aluat gaunos ca si adversarii politici pe care i-a combatut in ultimii ani.

Crin Antonescu a pierdut alegerile din foarte multe motive. In primul rand, pentru ca nu a propus romanilor un proiect veritabil. Inlaturarea lui Traian Basescu nu poate fi considerata un proiect in sine. La fel, nici perpetua promisiune de schimbare in bine pe care ar fi adus-o alegerea in fruntea Romaniei a unui presedinte frumusel si destul de bun orator. Ca sa fim cinstiti pana la capat, nici staff-ul sau nu merita prea mare incredere. Oricine a putut observa ca sustinatorii lui Antonescu sunt aceiasi care, pe vremuri, ii faceau campanie lui Stolojan, ca apoi, mai recent, sa roiasca dupa functii in jurul lui Tariceanu. Multi dintre acestia sunt politicieni controversati, cu averi fabuloase ridicate pe afaceri dubioase cu statul si smecherii financiare. Si-atunci, care este diferenta dintre Basescu si Geoana? Poate ca tocmai din cauza acestei minciuni pe care s-a cladit campania lui Antonescu, discursul liberalului a fost unul neadecvat situatiei politice actuale. Desi, practic, PNL este votat de un electorat ceva mai informat, Crin Antonescu parea ca se adreseaza unor alegatori din tabara PSD. Nu stim cat a avut de castigat prin alocutiunile sale, insa, cu siguranta, a pierdut destui votanti de dreapta. Poate chiar pe cei care l-ar fi putut face presedinte.

Lansarea de informatii false pe piata, folosirea unor comparatii mai mult decat deplasate, accentuarea unor tonuri razbunatoare, sunt tot atatea elemente care nu i-au facut deloc bine lui Crin Antonescu. In acest sens, garatam si cu declaratia finala a liberalului de dupa aflarea rezultatelor exit-poll-urilor, care a fost un exemplu de prostie gratuita. O alianta ad-hoc intre moguli si Basescu i-ar fi blocat ascensiunea in finala prezidentialelor! Culmea!

Si totusi, Antonescu a murit frumos. Mai mult, intr-un anume fel, nimic nu este inca pierdut pentru PNL. Liberalii isi joaca in continuare cartile. Sunt absolut de acord cu ceea ce spun cei mai multi analisti, si anume ca de modul in care vor judeca si se vor raporta penelistii la confruntarea decisiva dintre Traian Basescu si Mircea Geoana, din 6 decembrie, va depinde in mare masura viitorul formatiunii lor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »