Anomalii politice

Magazin Salajean 10 iulie 2008 0

Mai toate partidele parlamentare, cu mici exceptii, au anuntat deja ca vor si, totodata, sunt pregatite sa guverneze Romania incepand cu toamna acestui an. Analizand rezultatele neasteptat de bune, obtinute la alegerile locale, PSD s-a simtit suficient de puternic pentru a-si exprima recent intentia de a prelua sefia Guvernului, imediat dupa scrutinul din noiembrie. La randul lor, pedelistii s-au aratat mult prea siguri de victorie la alegerile parlamentare de peste cateva luni. Nici PNL nu s-a lasat mai prejos. In parteneriat sau chiar cu de la sine putere, liberalii au convingerea ca vor ramane in fruntea Romaniei si dupa 2008. Culmea este ca pana si UDMR si-a manifestat disponibilitatea de a mai sta inca o tura la guvernare. Ca situatia sa fie si mai alambicata, Traian Basescu a intrat si el in caruselul declaratiilor pe aceeasi tema. Cu o incapatanare caracteristica, ce poate ascunde fie un plan bine gandit, fie o mare doza de inconstienta politica, presedintele a precizat de mai multe ori in ultimul timp ca este pregatit ca, din toamna, sa nominalizeze un premier din tabara PDL. Cum era de asteptat, reactiile celorlalte partide nu s-au lasat prea mult asteptate. Atat PSD, cat si PNL, au infierat amestecul sefului statului, pe care l-au acuzat ca incalca inca o data Constitutia. Interesant este doar faptul ca, de data aceasta, discursul liberalilor si pesedistilor este total diferit fata de cel din 2004. Atunci, desi cel mai bun scor la alegerile generale l-a obtinut PSD, Traian Basescu a numit un prim-ministru liberal, spre indignarea social-democratilor. Acum, indiferent de clasamentul final al partidelor la alegerile din noiembrie, pesedistii vor obligatoriu un premier din PSD. Iar PNL nu face altceva decat sa le cante in struna.

Exista insa un mare semn de intrebare. Cu sau fara voia lor, partidele omit faptul ca votul uninominal de la alegerile parlamentare urmeaza sa modifice substantial atat peisajul, cat si fauna politica. Astfel, vom constata ca pana si mentalitatea omului politic din Romania va fi una schimbata. Speram… Intrebarea care se impune este: in ce masura va mai functiona pactul anti-Basescu si dupa alegerile din toamna? Ori, mai bine spus, cat de fideli vor mai fi uninominalii fata de propriile partide, odata ajunsi in fotoliile de parlamentari?

Analizand modul ciudat in care s-au format majoritatile pe plan local, dupa alegerile din primavara, raspunsul la dilemele de mai sus este foarte dificil de dat. Totusi, sa nu uitam ca, in acest moment, peste tot avem parte atat de aliante PSD-PNL, cat si PSD-PDL si PDL-PNL, anomalii politice construite sa asigure buna functionare a administratiei locale. Iata ca, intr-un final mai mult sau mai putin glorios, politicienii au reusit sa treaca peste prapastia doctrinara sau sentimentala care ii separa. Astfel, constatam ca, pentru prima data in anii post-decembristi, politicianul roman s-a dovedit mai puternic decat partidul din care face parte. Cat va rezista insa in aceasta postura care, de altfel, este destul de ingrata? Vom constata in curand.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »