Animalul Traian Basescu

Magazin Salajean 25 octombrie 2010 0

Trebuie sa recunoastem ca Traian Basescu este politicianul roman cu cea mai spectaculoasa ascensiune din ultimii 20 de ani. De fapt, Traian Basescu este produsul toturor frustrarilor acumulate de poporul roman in ultimul secol. Tocmai de aceea, acestuia nu i-a fost greu sa urce in viteza sferele de decizie ale tarii, fiind genul de om hotarat si ambitios, ca sa nu spun capos, un individ care da in permanenta senzatia ca nu prea are timp de pierdut. Apoi, stim ca intaiul matelot al tarii si-a propus teluri inalte, pe care le-a atins mai mereu calcand peste cadavrele unor politicieni opozanti, pe care i-a si ajutat sa moara.

Uneori, chiar daca agonizau, aflat la capataiul lor, Traian Basescu i-a mangaiat pe crestet, insa fara a-si ascunde ranjetul de satisfactie. Cu toate acestea, desi pare diavolul in carne si oase, Traian Basescu si-a manifestat unele slabiciuni emotionale, fluctuand intre sensibilitate si labilitate. Insa, pana la urma, toate aceste mici scapari s-au dovedit a fi foarte bine calculate, pana la cel mai mic detaliu. Concluzionam astfel ca Traian Basescu este, cu siguranta, primul animal politic al acestei tari. Si nu orice fel de animal, ci unul carnivor, situat in varful lantului trofic al politicii romanesti. Tocmai de aceea, actualul presedinte al Romaniei si-a asigurat un loc de top in istorie. Daca isi merita sau nu acest statut, un raspuns vor da doar urmatoarele generatii. Ce stim insa noi, cei contemporani cu Traian Basescu, este ca sub sceptrul acestuia Romania s-a intors cu cel putin 20 de ani in urma, adica exact la momentul 0 al pseudo democratiei romanesti.

Bineinteles ca nu putem arunca in carca lui Traian Basescu toate nenorocirile cu care se confrunta, astazi, societatea romaneasca, atata timp cat ocupa un fotoliu pe care noi, palmasii, i l-am asezat sub dos. Astfel, la maldarul de frustrari pe care le avem, am mai adaugat una, care pare a fi cireasa de pe tort. Culmea ironiei face ca aceiasi palmasi care pana nu demult asezau ofrande la picioarele lui Traian Basescu, astazi, ies in strada si il contesta la cel mai draconic mod cu putinta. Cei care stau pe margine stiu, insa, ca fenomenul Traian Basescu – pe care l-am creat noi, si care nu s-ar fi produs intr-o tara cu o viata politica normala – nu poate fi oprit, animalul hranindu-se exact din acest gen de manifestari.

Chiar daca prin clocotul sau din ultimii ani, societatea romaneasca a aratat ca dispune de un potential urias de manifestare, consider ca, pentru a avea si un rezultat, romanii sunt obligati ca, pe viitor, sa gandeasca mult mai rational, mai eficient. Insa, mai putem vorbi la timpul viitor in dreptul acestei tari?

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »