Agricultura pe ultimul drum

Magazin Salajean 28 noiembrie 2006 0

Programul Fermierul a trecut peste Salaj ca o naluca – aparitie si disparitie fantomatica, nebagata in seamna de mai nimeni. Au fost locuri in care, in momentul in care cei care s-au deranjat sa organizeze evenimentul si sa se deplaseze in comune, in campania pe care programul o promova, sa nu le apara nimeni in fata, nici macar un functionar de primarie. Ce sa mai vorbim de informatizarea comunitatilor, cu privire la ce-ar fi putut oferi acest program. E bine, ne doare-n cot de orice si oricine care ar putea oferi o mana de ajutor in efortul nostru de a fi europenizati. Nu se va intampla acest lucru niciodata, suntem prea de tot imbacsiti de trecutul care, vreme de peste 40 de ani, ne-a luat tot ce s-a putut, cu atat mai mult spiritul de initiativa. Insa, toata starea asta de leguma cu care privim la tot ceea ce ar putea aduce si ceea ce va impune UE, mai are o explicatie care nu a fost, din pacate, luata in calcul de nimeni. Este vorba de mentalitatea batranilor – unicii agricultori si crescatori de animale care au mai ramas pe la sate, mentalitate care vreme de zeci de ani a fost grav afectata de proprietatea de stat si CAP-uri, si care, dupa 1989, a fost lasata sa zburde libera, cu proprietati redobandite in ocolul personal.

Ce frumos sunau pe vremuri sloganurile activistilor de partid, care bateau pe jos sat dupa sat si-i dadeau inainte cu binefacerile proprietatii in comun, de stat, si cu promisiuni de recolta ce se imparte in doua (graul lor si bip-bip noua), cu animale tinute la gramada, in ferme de stat si alte cele. De voie, de nevoie, micii proprietari de pamanturi si de animale au luat-o in barba, taranii s-au vazut dezmosteniti de glia stramoseasca si au plans si suspinat zeci de ani dupa ceea ce a fost candva, cand vaca le mugea in curte.

Sa vii acum cu niste idei reformatoare in agricultura si in cresterea animalelor, prin care sa spui ca, daca vrei sa faci productie trebuie sa te asociezi cu altii, suna, in urechile taranilor, care au luptat 15 ani in tribunale sa-si redobandeasca drepturile de proprietate, ca si vechile slogane comuniste, care nu au facut nimic altceva, decat sa-i lase pe oameni in itarii goi.

Degeaba mai vii acum si-i dai nainte cu promisiuni ca, daca te asociezi primesti mai multe tractoare, mai multa motorina, mai multe seminte etc, toate subventionate de stat, pentru ca, taranului, ideea de asociere de acum este similara cooperativizarii. Degeaba-ti vine UE-ul si-ti spune ca te subventioneaza doar daca semeni lucerna, din moment ce taranul roman nu stie nimic altceva decat sa semene cucuruzul pe care sa-l dea la porci. De fapt, orice impunere sau conditionare cu care ar veni statul sau UE nu va avea alt rezultat decat retragerea, tot mai mult, a taranilor spre propria cochilie. Iar anii trec, batranii vor muri si-si vor lasa pamanturile mostenire la copiii plecati in Spania.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »