Agricultura lui Papura Voda

Magazin Salajean 28 ianuarie 2008 0

Intr-o luna, doua, se va mai duce inca o iarna, va da firul ierbii si romanii vor iesi pe ogor. Cu putin noroc si ca prin urechile acului, tara a scapat si de clauza de salvgardare pe care Comisia Europeana i-o tinea deasupra capului, asa ca, in timp ce poporul va iesi pe camp, parlamentarii se vor putea adanci din nou in scaune, la frecat menta. Fiecare dupa cum ii este rostul si dupa munca la care se pricepe mai bine. Iar noi, de mai mult de atat, se pare ca nu suntem in stare.

Degeaba ne arata ba unii, ba altii, ferme numai bune de model prin tarile vestice, daca la noi, taranul este obisnuit sa lucreze la scara redusa. Accesarea fondurilor pe care Uniunea Europeana i le pune pe masa i se pare omului de rand o minune aproape prea indepartata de a treia planeta de la soare ca sa mai fie pusa si in aplicare. In satele romanesti agricultura se va face, la un an dupa intrarea in Europa, cu aceeasi sapa si cu acelasi car folosite cu peste 50 de ani in urma de familia lui Moromete.

Si chiar daca ideile vesticilor ar prinde radacini si ar incolti in mintea romanilor, in sate sunt prea putini specialisti care sa ii indrume, sa le spuna despre proiecte, sa le dea o mana de ajutor intr-un domeniu in care satenii chiar nu au mai sapat niciodata.

Fermele din vest – desi palpabile pentru cei care ies dintre granitele Romaniei, raman niste curiozitati despre care 80 la suta dintre agricultorii romani nu inteleg prea multe. Iar parlamentarii – acesti toaca-frunze la cainii vecinului – nu ajuta la nimic. Ba, mai rau, strica, adunati la gura sobei centrale ca babele care se piaptana fix cand tara arde mai bine.

In aceste conditii, transformarea agriculturii din tara lui Papura Voda intr-una calitativa si competitiva devine o munca numai buna de-un Sisif. Bolovanul pe care acesta il va avea de purtat va fi, cu siguranta, cel putin tot atat de greu precum cel din antichitate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »