Adevarul despre Campanie

Magazin Salajean 18 mai 2007 0

Campania pentru Referendum se apropie de sfarsit.

Toti analistii sunt de acord, comparand prestatiile celor doua grupari, ca gruparea presedintelui are o campanie net superioara celei a coalitiei anti-Basescu.

Judecand dupa cum s-au manifestat, cu exceptia PSD, celelalte partide din Coalitie par a fi fost prinse pe picior gresit de momentul suspendarii. PNL nu exista nici mediatic, nici in teritoriu. Explicatia trebuie cautata in jocul dublu al liberalilor. Presimtind o victorie a lui Traian Basescu, liberalii incearca o salvare in fata propriului electorat. La o adica, ei pot sustine ca suspendarea a fost opera PSD, dusmanul lor electoral. Un al membru al Coalitiei, UDMR, face un joc asemanator. Uniunea se multumeste cu mesaje vagi, date doar de Marko Bella. Mediatic, dar mai ales in teritoriu, UDMR nu intreprinde nimic. Din motive care ne scapa, PRM nu mai are radicalitatea de dinaintea suspendarii. S-ar putea ca liderul PRM sa se teama de o posibila revenire in forta a PSD. Partidul Conservator nici nu merita luat in discutie. Din punct de vedere practic el nu exista.

Campania gruparii pro-Basescu dezvaluie o atenta planificare anterioara. Afisele presedintelui suspendat au aparut cu o repeziciune imposibila in afara unei intrari in lucru cu mult inainte. O campanie electorala, mai ales cand pica pe neasteptate, se confrunta cu spinoasa problema a fondurilor. Echipa de campanie a lui Traian Basescu a pus in miscare, de indata, sume uriase de bani. Asta inseamna ca erau stranse mai demult, inainte de debutul Campaniei pentru Referendum.

Daca tinem cont ca in aceasta perioada, Traian Basescu si cuplul PD-PLD s-au identificat la modul absolut, putem avansa o ipoteza:

Presedintele suspendat si acolitii sai au pariat nu atat pe Referendum, al carui rezultat nu poate fi decat revenirea lui Traian Basescu in fruntea statului, cat mai ales pe avantajele evidente ale campaniei electorale.

Astfel:

1) Campania electorala pentru Referendum i-a dat lui Traian Basescu posibilitatea de a lansa atacuri iresponsabile la adresa democratiei fara a risca reactia Uniunii Europene si a Marilor Puteri democratice.

2) Asumandu-si postura de competitor si nu de presedinte, domnia s-a putut lansa, in fine, in diversiuni grosolane (vezi cea despre amestecul Moscovei in suspendarea sa, teza sustinuta si de un alt ratacit al Romaniei de azi, fostul consilier prezidential, Ioan Talpes), calomnii infame, fara a putea fi tras la raspundere.

3) Sub pretextul bataliei pentru revenirea presedintelui, PD si PLD isi fac campanie electorala in vederea europarlamentarelor, imposibila in alte conditii.

Dupa 19 mai, partidele Coalitiei s-ar putea intreba daca nu cumva insusi Traian Basescu a planuit suspendarea.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »