Adevaratii cistigatori ai uninominalului

Magazin Salajean 5 decembrie 2008 0

Complicatul mecanism de redistribuire a facut ca marea majoritate a vedetelor politice poposite in colegii sa intre in Parlament.

Legea electorala a dat insa si posibilitatea ca un candidat sa acceada in Parlament dintr-o lovitura, fara a mai avea emotii, obtinind peste 50% din voturi.

Desigur, criteriul de deosebire intre vedetele politice ii da accederea sau neaccederea in Parlament.

Din acest punct de vedere vedetele care n-au intrat in Parlament se pot considera ca suferind un esec in stare sa le scoata din viata politica. Exista insa si un alt criteriu de apreciere a performantei vedetelor la fel de important ca si primul: trecerea pragului de 50%.

Diferite publicatii au facut nu numai o lista, dar si un top al vedetelor care au dat lovitura. O analiza a listei si a topului ne ofera o concluzie surprinzatoare: multe vedete ale partidelor n-au reusit sa obtina 50% din voturi.

Si cum in mai toate cazurile, aceste vedete au avut drept contracandidati anonimi sau candidati la prima lor experienta electorala, putem trage concluzia ca aceste vedete precum Mircea Geoana, Adrian Nastase, Olguta Vasilescu, Roberta Anastase, Daniel Buda, Mihail Hardau, Ioan Oltean, Viorel Hrbenciuc au obtinut 50%.

In schimb, alte vedete, unele dintre ele excesiv mediatizate, cum ar fi Calin Popescu Tariceanu, Elena Udrea, Vasile Blaga, Cristian Diaconescu, Sulfina Barbu, au fost obligate sa astepte redistribuirea.

O nota aparte merita Calin Popescu Tariceanu. Premierul, lider de partid, n-a reusit in Colegiul Ciofliceni, ales dupa cum i-a vrut inima, sa obtina 50%.

Despre vedetele care n-au reusit sa acceada in Parlament, precum Serban Nicolae, Norica Nicolai, Doru Ioan taracila, Ionut Popescu, n-are nici un rost sa mai vorbim. Cind s-a avansat uninominalul, s-a facut mare caz de confruntarea politicianului roman cu adevarata realitate: cea din colegiu.

Cei care au obtinut peste 50 la suta pot fi considerati drept adevaratii cistigatori.

Din acest punct de vedere, mi se pare o uriasa prostie atacarea uninominalului, pentru ca unele vedete, desi clasate pe locul intii n-au intrat in Parlament:

1)Nu le-a oprit nimeni sa obtina peste 50 la suta, pentru a fi scutite de mecanismul redistribuirii.

2)Mandatele au fost redistribuite pornind de la procentajele obtinute de partidele lor. Ce-i oprea pe respectivii lideri sa procedez in asa fel incit partidul sa ia peste 50 la suta din voturi?

Se vorbeste despre o posibila modificare a Legii uninominalului. Daca se va ajunge la asa ceva, primul lucru care trebuie corectat e prevederea ca mandatele obtinute prin procentajul de peste 50 la suta sa nu fie incluse in mandatele luate de partid la nivel de circumscriptie.

In definitiv, scopul votului uninominal e de a incuraja performanta individuala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »