A vorbi in numele poporului

Magazin Salajean 22 septembrie 2006 1

Intr-un interviu acordat Radioului public, Adriana Saftoiu a declarat ca Traian Basescu e un presedinte ce nu poate fi fixat in tipare.

Prin aceasta distinsa consiliera a vrut sa justifice multe dintre naravurile descumpanitoare ale celui de la Cotroceni. Unul dintre acestea: pronuntarea asupra unor lucruri considerate a fi in afara prerogativelor constitutionale. Nu scapa nici macar analistului somnoros un adevar: Traian Basescu se da peste cap pentru a-si da cu parerea despre toti si despre toate pe posturile Tv.

Ce-l impinge pe seful statului la un asemenea narav surprinzator in istoria postdecembrista a Cotrocenilor, dominata de presedinti destul de tacuti?

O credinta asumata de catre Traian Basescu: de a vorbi in numele poporului.

La putin timp de la instalarea in Dealul Cotrocenilor, Traian Basescu a socat printr-o pretentie care-l singulariza in galeria presedintilor postdecembristi: cea de a-si putea spune public punctul de vedere in orice problema de politica interna. Nici Ion Iliescu, nici Emil Constantinescu n-au avut aceasta pretentie. O simpla analiza a activitatii celor doi in interiorul mandatelor lor ne dezvaluie o extraordinara prundeta in a se pronunta public despre viata partidelor politice, despre presa, despre Justitie. Argumentul domniilor lor, chiar daca tinut oarecum secret, a fost urmatorul: presedintele Romaniei nu e un cetatean oarecare. Ca atare, cuvintul presedintelui Romaniei, in contextul specific al tarii noastre, poate deveni fapta. Deseori, fara ca presedintele sa-si fi dorit acest lucru. A fost si este un argument adus si de multi jurnalisti si politicieni impotriva obiceiului prezidential de a spune vrute si nevrute in ipostaze publice. Traian Basescu n-a stat la indoiala inainte de a raspunde. Putine sunt interviurile si discursurile sale in care sa nu fi replicat, marturisind o preocupare de a se explica in aceasta privinta, ca domnia sa are dreptul sa-si spuna public parerea deoarece exprima punctul de vedere al romanilor. Ales prin vot direct si universal, domnia sa ar avea nu numai dreptul, dar si obligatia de a dezvalui ceea ce crede si, mai ales, ceea ce framanta la un moment dat poporul roman.

Ne-am exprimat nu odata opinia ca o astfel de abordare tradeaza un splendid sofism menit a-i asigura lui Traian Basescu dreptul de a se amesteca in viata interna peste marginile Constitutiei. Cit despre pretentia de a vorbi in numele poporului, aceasta ridica doua mari probleme:

1.popor e un cuvint deosebit de ambiguu in lumea de azi. A pretinde ca vorbesti in numele poporului inseamna a beneficia de un instrument special, unic in felul sau, de a afla ce crede si ce preocupa poporul. Un asemenea instrument n-a fost descoperit pina azi. Daca vreo personalitate a istoriei omenirii l-ar fi putut avea, de la Cezar pina la Napoleon soarta lumii ar fi fost alta.

2.poporul e o realitate complexa si contradictorie. Din popor fac parte si cei care iubesc manelele, dar si cei care le urasc. Admitand ca domnului presedinte ii va trece prin cap sa-si spuna parerea despre manele, care din cele doua parti ale poporului isi va gasi exprimarea?

Pretentia presedintelui de a vorbi in numele poporului n-are nici un temei serios in realitate.

Are in schimb un temei in nevoia domniei sale de a fi prezent pina la lehamite in spatiul mediatic.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Anonim 7 mai 2013 at 06:54 - Reply

    Ceausescu inchidea televizorul acum am ajuns sa-l inchidem noi cand vorbeste Basescu

Lasa un Raspuns »