A pierdut Romania primul an?

Magazin Salajean 16 ianuarie 2008 0

In copilaria mea, petrecuta intr-un cartier brailean, speranta mamelor ai caror baieti erau batausi, hoti, derbedei era sa se insoare. Cand se asezau la casa lor, cum se spunea, ca prin farmec, fosti barbugii sau betivi se linisteau, deveneau responsabili, parea chiar sa le placa rolul de supusi nevestei, ei, sefii de gasca, cei care luau initiative mereu in afara legii. Altii, dimpotriva, isi revarsau energia ramasa neconsumata dupa insuratoare asupra proaspetelor neveste, pe care le stalceau in bataie. Nu divortau, dar insuratoarea era doar un accesoriu care ii stanjenea putin in a-si continua stilul de viata de dinainte, spre disperarea mamelor lor.

Cam asa era Romania inainte de aderare: cu o viata destul de dezordonata si cu sperante ca dupa integrare totul se va schimba si fiecare ne vom reface viata. Multe sperante nerealiste, multe asteptari zadarnice. Confruntarea politica acerba a inceput din primele zile ale lui 2007. Atunci, conflictele latente dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu au izbucnit cu putere si ele au marcat intregul an. Tariceanu a alunecat incet in bratele grupului care il sustinea/era sustinut de Dinu Patriciu. Scena politica s-a scindat in grupari pro si anti-Basescu intr-un fel asemanator cu cel de la inceputul anilor i90. S-a ajuns pana la un referendum pentru demiterea presedinteleui, mare esec pentru initiatorii lui, care a aratat sustinerea mare de care dispune presedintele in randul electoratului. Alegerile pentru Parlamentul European au confirmat aceasta tendinta si, pentru prima oara dupa 1990, partidul din care face parte Ion Iliescu nu mai este principala forta politica. O schimbare radicala care va marca evolutiile politice viitoare. Tot o premiera, sau poate doar un paradox, a fost si faptul ca, desi Guvernul dispunea in Parlament doar de o sustinere de 22%, nici o motiune de cenzura nu a trecut. Un amalgam de interese ciudate a mentinut Guvernul in functiune. La PSD, aparent, disparea disciplina cazona, PRM vota alaturi de UDMR, PC era consecvent doar in propria inconsecventa.

Paradoxal sau nu, cresterea economica nu a fost dramatic afectata; ritmul de crestere s-a mentinut undeva in jurul a 6%. Mai mic decat in 2006, dar cauza a fost mai degraba seceta extrema, cresterea puternica a pretului petrolului si un context international nefavorabil pe pietele financiare. Guvernului i se poate pune in spinare o poltica salariala extrem de relaxata, cresteri populiste de salarii si pensii, care vor fi un bolovan de gatul economiei si in anii urmatori. Investitorii straini au continuat sa vina in Romania, romanii care lucreaza in strainatate au trimis mai multi bani in tara, consumul si creditarea au continuat sa creasca spectaculos. Dar si deficitul de cont curent, adica diferenta negativa dintre intrarile si iesirile de valuta din tara. Altfel spus, romanii au consumat mai mult, dar mai ales din import. Acest deficit a accentuat ingrijorarile privind o depreciere a leului, care s-a si produs in toamna, aratand, totusi, vulnerabilitatile economiei romanesti. Dar devalorizarea leului a reliefat si temerile investitorilor ca, intr-un an electoral, 2008, slabiciunea Guvernului si tentatiile populiste ar scoate si mai mult in relief punctele nevralgice ale unei economii aflate doar pe cale de intremare.

A fost 2007, in aceste conditii, un an pierdut pentru Romania? Eu zic ca raspunsul este

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »