“Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau”

Magazin Salajean 28 martie 2011 0

Scandalul iscat zilele acestea în jurul europarlamentarului român Adrian Severin pune din nou întreaga naţie într-o lumină proastă. De parcă nu era destul că am fost catalogaţi de fraţii europeni ca hoţi, criminali, şmecheri, mincinoşi, acum am ajuns să fim şi nesimţiţi. Oameni fără obraz şi fără ruşine. Din păcate, întâmplarea, care se pare că nu a fost un caz singular din partea acestuia, cea semnalată de jurnaliştii de la Sunday Times, nu a făcut decât să demonstreze că suntem toţi, de la cei mai mici, la cei mai mari, nişte lichele şi nişte nesătui.

Până acum ne-am ascuns după deget şi ne-am tot scuzat că cei care au ucis, au violat ori au prădat în ţările Bătrânului Continent proveneau din păturile sociale defavorizate, erau infractori cu carte de vizită recunoscuţi şi la noi, ori erau dintre cei obişnuiţi cu ciorditul. De data asta, nu mai putem spune nimic, pentru că cel care ne-a făcut de râs, trona de pe o înaltă scară socială, avea o carte de vizită zornăitor de bună şi mai mult, avea din ce trăi. Mult prea mult avea de fapt. Mai mult decât în era necesar.

Averea sa includea anul trecut: jumătate dintr-un teren intravilan de 451 metri pătraţi, cotă parte din două apartamente în Bucureşti: 95 la sută dintr-un apartament dobândit în anul 1984, în suprafaţă de 77 mp şi 25 la sută dintr-un apartament moştenit în anul 2004, în suprafaţă de 80 mp; două autoturisme Volkswagen Golf, cumpărate în 2005 şi, respectiv, 2007; obiecte de artă fără valoare de patrimoniu (pictură, gravură, desen), estimate la aproximativ 22.000 de euro, precum şi icoane de lemn şi sticlă evaluate la sub 5.000 de euro şi bijuterii de familie, evaluate tot la sub 5.000 de euro. Pe de altă parte, Adrian Severin are şi o serie de depozite în diverse bănci, în sumă totală de 234.497 de lei, 843.285,72 Euro şi 35.936,4 USD. Din declaraţia acestuia reiese că a încasat următoarele venituri anuale: 44.701 lei şi 43.459, 63 Euro ca europarlamentar, 21.600 de lei ca profesor la Universitatea Titu Maiorescu, 50.160 de lei ca director coordonator al Institutului Ovidiu Şincai, 6.810 de lei ca arbitru la Curtea de Arbitraj Bucureşti, 71.659 de lei ca editorialist la un ziar din Bucureşti, dar şi 10.000 de Euro indemnizaţie participare la International Advisory Board – 2008 de la Unicredit International şi 30.000 de Euro indemnizaţie participare Advisory Board de la Chayton Capital Duna Property Fund.

Ce de bani, să-i întorci cu lopata! Dar cu atâta belşug, e greu de înţeles de ce atâta înverşunare şi îndărătnicie de a ţine cu dinţii de scaunul de europarlamentar. Deşi a ajuns în gura lumii, puţin îi pasă, sfidând cu nepăsare larma din jurul lui. Adrian Severin a fost acuzat de practici de lobby contra cost şi a ajuns în atenţia nu doar a europenilor, ci şi a Direcţiei Naţionale de Anticorupţie, pentru factura de consiliere în valoare de 12.000 de euro trimisă falşilor solicitanţi de lobby.

Cu toate că colegii lui Severin, care au acceptat târgul propus de jurnalişti, şi-au văzut de lungul nasului, măcar în ceasul al 11-lea, şi au demisionat, spre a-şi ascunde capu-n pământ de ruşine, europarlamentarul nostru s-a făcut că plouă şi şi-a văzut în continuare de treburi prin Parlamentul European. Şi cu toate că i s-a atras …atenţia, de grupul socialiştilor europeni, care a anunţat excluderea lui din toate funcţiile deţinute şi a cerut acestuia să demisioneze din PE, el, a refuzat să facă acest gest. Poate pe principiul lui Vodă Lăpuşneanul: Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau, făcându-se că uită de demnitatea sa ca om şi de responsabilitatea sa politică şi morală. Ne întrebăm atunci, când şi unde-l mai poate prinde ruşinea pe un astfel de om, dacă nici între străini nu i-a păsat?

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »