Zalăul se îndatorează la bancă pentru a confinanţa investiţiile din bani europeni

Municipalitatea va accesa un împrumut bancar de 30 milioane de lei pentru a se asigura că va reuşi să acopere contribuţia proprie la proiectele implementate în Zalău din fonduri europene. Decizia a fost luată în unanimitate de către consilierii locali, în şedinţa de joi, 25 octombrie.

Împrumutul va avea o maturitate de până la 10 ani, o perioadă de graţie de până la 4 ani şi o perioadă de trageri de până la 48 de luni. Creditul va fi rambursat din resurse proprii.

„În urma analizei efectuate la proiectele cu finanţare nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 – contracte semnate şi cereri de finanţare în curs pentru proiectele de investiţii identificate şi necesare Zalăului, în raport cu lista de investiţii aprobată pentru anul 2018 şi în corelaţie cu programul anual al achiziţiilor publice, pentru implementarea şi finalizarea obiectivelor de investiţii, precum şi raportat la contribuţia municipiului la aceste proiecte şi la posibilităţile de susţinere din bugetului local al acestei contribuţii, se impune identificarea unor resurse suplimentare atrasa în buget pentru realizarea proiectelor depuse”, se arată în referatul proiectului de hotărâre aprobat joi.

Primarul Ionel Ciunt susţine că acest împrumut se vrea a fi „o centură de siguranţă” pentru situaţia în care municipalitatea nu va dispune de suficiente fonduri proprii pentru a cofinanţa proiectele europene. „Avem în faza de semnare, evaluare şi precontractare proiecte din bani europeni de 309,9 milioane de lei, pentru cofinanţarea cărora avem nevoie de 34 milioane de lei. Avem semnate proiecte de 80,8 milioane de lei, iar partea pe care Primăria trebuie să o pună anul viitor este de 19,3 milioane de lei. În 2019, din bani europeni, vor veni în Zalău 180 milioane de lei, o sumă deloc mică şi cred că merită să avem această centură de siguranţă, pentru partea de cofinanţare. Este nevoie de acest împrumut pentru a avea siguranţa că toată munca din ultimii doi ani pentru a aduce bani în municipiu nu a fost în zadar”, a precizat edilul.

În prezent, Zalăul are în derulare două împrumuturi. Unul dintre acestea, de 15 milioane de lei, contractat în 2010 de la CEC Bank, pentru 11 ani, din care autorităţile mai au de rambursat, până la finalul lunii noiembrie 2021, 2,9 milioane de lei. Cel de-al doilea, de 64,3 milioane de lei, este un împrumut prin emisiune de obligaţiuni emise pe piaţa de capital şi tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, contractat, tot în 2010, de la Raiffeisen Bank. Banii trebuie rambursaţi până la mijlocul lunii septembrie 2030, suma rămasă de plată fiind de 38,5 milioane de lei.

One Thought to “Zalăul se îndatorează la bancă pentru a confinanţa investiţiile din bani europeni”

  1. 15 milioane de lei, 64,3 milioane de lei, plus 30 acuma

    si unde sunt investitiile acestea asa de scumpe?
    borduri si panselute? caci voua, politicienilor va este foarte frumos in a ne baga pe bnoi indatorii !
    maine voi dispareti, cu averi frumoase si noi ramanem buni de plata !

Leave a Comment