Zalăul are buget mai mare decât anul trecut

Andreea Vilcovschi 3 aprilie 2013 0
Zalăul are buget mai mare decât anul trecut

Primăria Zalău îşi propune să realizeze, în acest an, venituri de aproape 112 milioane de lei şi cheltuieli pe măsură. Bugetul este cu 10 la sută mai mare decât cel din 2012.
Potrivit prevederilor din bugetul pe 2013 aprobat în ultima şedinţă de Consiliu Local, cea mai mare parte a banilor, respectiv 49 milioane de lei, vor fi cheltuiţi pentru asigurarea funcţionării unităţilor de învăţământ din municipiu. Suma este asigurată aproape integral din sumele defalcate din TVA provenite din bugetul statului.
6,3 milioane de lei au fost alocaţi pentru acoperirea dobânzilor şi a comisioanelor aferente împrumutului de 15 milioane de lei, pe care municipalitatea l-a accesat în urmă cu trei ani de la CEC Bank pentru derularea unor investiţii de interes local, dar şi pentru plata dobânzilor şi a comisioanelor aferente emisiunii de obligaţiuni contractată pentru rambursarea integrală a creditului accesat în 2007 la Raiffeisen Bank.
Pentru susţinerea activităţii Poliţiei Locale vor fi cheltuiţi aproape 1,7 milioane de lei, în timp ce Casa Municipală de Cultură se va alege cu 1,3 milioane de lei.
În ceea ce priveşte cluburile sportive la care Consiliul Local Zalău este acţionar, acestea vor primi de la bugetul municipiului aproape 2,85 milioane de lei. Trei sferturi din sumă va ajunge în conturile Clubului Sportiv Remat, unde municipalitatea are o cotă de participare de 92 la sută, FC Zalău se va alege cu 600.000, în timp ce echipa de handbal HC Zalău a primit doar 94.000 de lei. “Contribuţia municipiului a fost stabilită în funcţie de posibilităţile bugetului local şi de necesarul de fonduri a cluburilor pentru obiectivele propuse şi pentru achitarea restanţelor din 2012”, se arată în Referatul privind aprobarea bugetelor cluburilor sportive pentru anul în curs.
La capitolul asigurări şi asistenţă socială, finanţarea ce va fi asigurată din bugetul pe 2013 depăşeşte uşor 9 milioane de lei şi reprezintă cheltuieli creşei şi ale Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară, plata indemnizaţiilor pentru persoanelor cu handicap şi a legurilor asistenţilor personali ai acestora, acordarea ajutoarelor de încălzire şi sprijinirea unor fundaţii şi asociaţii.
Operatorul local de transport în comun, Transurbis Zalău, va beneficia şi în acest an de o subvenţie grasă de la buhetul local. Societatea a cerut un sprijin de 4,58 milioane de lei, însă consilierii au aprobat “doar” 4,25 milioane de lei. Pentru repararea unor străzi din municipiu au fost prevăzuţi 5,2 milioane de lei, suma solicitată în acest sens de către Citadin SRL fiind de două ori mai mare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »