Zalău, orașul agoniei: investiție de peste 3 milioane de euro în care bate vântul

Tristețe mare și pustiu în Hala Agroalimentară din Piața centrală a municipiului Zalău. Dacă la parter lucrurile stau, încă, satisfăcător din punct de vedere al ocupării spațiilor, la etaj, pe spațiile ce însumează nu mai puțin de 1.540 metri pătrați, bate vântul.

Municipalitatea dorea, la inaugurarea halei (în luna mai 2015), ca în spațiile situate la etaj să funcționeze un sector desfacere a produselor de panificaţie, un sector pentru patiserie, covrigi și langoşi; un sector desfacere a produselor din carne – frigărui şi mici, dar și un spațiu pentru vânzarea cărnii și a mezelurilor, o pescărie, un sector pentru  produse alimentare preambalate şi unul pentru desfacerea produselor industriale. Planul cuprindea, așa cum era și firesc, și o zonă de odihnă și recreere, cu cafenele, unități fast-food sau pentru vânzarea produselor de cofetărie.

Nimic dintre cele menționate nu a prins viață în cei trei ani de funcționare, fapt pentru care etajul halei este literalmente pustiu în prezent. Un fast-food care a funcţionat doar câteva luni, a ales să îşi închidă porţile anul trecut, din cauza slabelor vânzări; la fel și pizzeria deschisă cu mari speranțe, închisă și aceasta după doar câteva luni de agonie.

Curățătoria de perne și un mic chioșc cu produse de panificație au ținut “steagul” sus însă clienții au fost mereu puțini și pe aceste segmente. În plus, curățătoria s-a mutat într-un spațiu foarte puțin vizibil situat în spate, la etaj, în timp ce panificația a abandonat etajul și s-a mutat jos. Puțini știu că Hala este dotată și cu un lift, așa cum este și firesc. Acesta a ajuns un simplu obiect de decor. Întreg etajul halei pare un loc abandonat, nu există nici pe departe animaţia şi traficul pe care le vedem în spaţii similare, din alte oraşe.

Cauzele sunt, pe de o parte, tarifele, care, chiar şi atât de mici, nemulţumesc, poate și comoditatea clienților care refuză să urce câteva scări (amplasate oricum în mod nefericit într-un capăt de clădire şi înghesuite astfel încât să nu atragă), slaba mediatizare din partea municipalităţii şi sărăcia generală care se găseşte, din păcate, în aproape toate sectoarele din municipiu.

Evident, Primăria nu poate oferi gratuit aceste spaţii: hala produce zi şi noapte cheltuieli pentru a funcţiona la un standard acceptabil, iar aceste cheltuieli nu pot fi suportate mereu de municipalitate din banii de la bugetul local, care sunt, până la urmă, banii cetăţenilor. Activitatea din acest spaţiu este o una autofinanțată, din veniturile realizate asigurându-se cheltuielile de funcționare. Prin urmare, municipalitatea s-a gândit ca pe viitor să fie luată în calcul o măsură de reducere substanțială a tarifelor practicate pe chirii, cu cel puțin 50 la sută. DADP – actualmente Serviciul de Administrare a Domeniului Public (SADP) nu a găsit în tot acest timp o soluție, acesta fiind, se pare, și unul dintre motivele pentru care fosta conducere a fost demisă.

Primarul Ionel Ciunt a spus, în cadrul ședinței de Consiliu local de marți că, recent, a fost finalizat un audit la acest serviciu și că rezultatele – cel puțin în ceea ce privește problema Halei – l-au nemulțumit. Edilul zălăuan a spus că, în aceste condiții, va lua în calcul măsuri de reducere substanțială a chiriei pe spații, lucru care se va concretiza într-unul din proiectele de hotărâre viitoare. Aceasta a fost, de fapt, și propunerea consilierului local Lakatos Alexandru, care, având în vedere această situație gravă, a propus reduceri la chiria pe spații de până la 75 la sută.

Această măsură ar putea atrage viitori chiriași care, prin serviciile pe care le vor oferi, vor putea aduce la etaj și clienți. Va fi luată în calcul și posibilitatea construirii unei scări suplimentare de acces din exterior, culmea, alta decât cea existentă în prezent, totul pentru a facilita accesul și a-i determina pe zălăuani să își dorească să ajungă și în spațiile de la etaj.

Este greu de spus în acest moment dacă toate aceste măsuri vor da roade,și dacă o simplă scădere a chiriei reprezintă marea salvare a acestei clădiri. Cert este că, din primăvara anului 2015, spațiul de la etajul halei s-a dovedit a fi total ineficient, iar vina nu poate fi aruncată exclusiv pe cei care au refuzat să ia în chirie spațiile ori pe clienții care au preferat alte magazine, refuzând să urce la etajul construcției.

   

Leave a Comment