Vin bani pentru retele de canalizare

Magazin Salajean 19 octombrie 2007 0

Vin bani pentru retele de canalizare

Orasul Jibou si doua comune din Salaj vor beneficia de granturi pentru realizarea proiectelor privitoare la introducerea retelei de canalizare. Cele doua comune sunt Crasna si Balan, edilii acestor comunitati declarand ca asigurarea acestei utilitati pentru populatie este una din prioritatile administratiilor locale.

In urma hotararii autoritatilor centrale, Primaria Jibou a primit finantare pentru realizarea Studiului de fezabilitate aferent proiectului Alimentare cu apa potabila in satele apartinatoare orasului. Astfel, prin programul PHARE 2005 pentru protectia mediului, din totalul sumei de 46.000 de euro necesar realizarii documentatiei sus amintite, Jiboul a pimit un grant de 41.659 de euro. Potrivit lui Adrian Farcas, consilier la Biroul de Integrare Europeana din cadrul Primariei Jibou, din costul total al studiului, aproximatix 90 la suta este asigurat din fonduri PHARE, restul fiind aport din bugetul local (5.000 de euro). Dupa ce grantul de 41.659 de euro va intra in contul autoritatilor administratiei locale, acestea vor demara organizarea licitatiei in vederea desemnarii constructorului care se va ocupa de lucrari. Satele apartinatoare Jiboului si care vor beneficia de canalizare in urma acestui proiect sunt Var, Husia, Cuceu si Rona. Obtinerea finantarii pentru acest proiect este o reusita dat fiind ca la nivelul Ardealului, doar opt proiecte au primit aprobare, a spus Adrian Farcas.

Granturi de circa 76.000 de lei

In comuna Crasna, autoritatile locale au primit un grant de 11.276 de lei in vederea realizarii studiilor pentru proiectul Extinderea sistemului de canalizare si amenajarea statiei de epurare. Primarul Pop Emeric ne-a declarat ca proiectul a fost intocmit in baza Ordonantei /2006 privind modernizarea zonelor rurale, plafonul pentru care au aplicat fiind 3,9 milioane de lei. Potrivit proiectului, vor benficia de retea de canalizare trei sate – Crasna, Marin si Huseni, la iesirea din centrul de comuna spre Varsolt urmand sa fie realizata si statia de epurare. Dupa ce va fi tratata, apa va fi deversata in aval de lacul Varsolt. Proiectul prevede ca lucrarile sa dureze un an de zile si, cu banii primiti pana acum, putem face jumatate din lucrare. Firma aleasa prin licitatie sa se ocupe de lucrari este SC Constructii – Montaj Zalau, a spus primarul Pop Emeric.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »