Va incepe campania de vaccinare contra pestei porcine

Magazin Salajean 27 februarie 2007 0

Va incepe campania de vaccinare contra pestei porcinePrintre subiectele dezbatute in conferinta de presa organizata ieri de catre Directia Sanitara-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj a fost si cel legat de identificarea animalelor. In acest context, Mircea Martin, directorul DSVSA Salaj, a afirmat ca identificarea animalelor se face de catre medicul veterinar angajat in serviciul sanitar-veterinar, din cadrul sistemului de identificare. Cu alte cuvinte, fiecare animal va poseda mijloace de identificare. In momentul de fata, in Salaj, situatia de criza creata de lipsa crotaliilor pentru ovine si caprine s-a deblocat, prin achizitionarea a 40.000 de crotalii (marci metalice), suficiente pentru aceasta prima etapa de identificare a ovinelor. Astfel, din total, 20.000 sunt crotalii duble, iar 5.000 sunt simple, toate pentru specia ovine. De asemenea, la circumscriptiile sanitar-veterinare concesionate din teritoriu mai exista alte 15.000 de crotalii. A doua transa de crotalii se vor primi in cursul lunii martie, necesara identificarii touturor produsilor obtinuti in anul 2007 , a specificat directorul institutiei.

DSVSA Salaj a solicitat Asociatiei Crescatorilor de Ovine, printr-o adresa, necesarul de crotalii pentru animalele din exploatatii, in special pentru aceia care intentioneaza sa vanda produsii (mieii) in comunitatea europeana. In acest caz, animalele respective vor fi identificate cu 2 crotalii. Incepand de ieri, medicii veterinari efectueaza identificarea animalelor la cererea proprietarilor acestora, pana la epuizarea stocului de crotalii existent. Potrivit Ordinului 5/2005 care aproba Regulamentul privind identificarea si inregistrarea animalelor, toate exploatatiile temporare trebuie inregistrate (stana, targ si centrele de colectare a animalelor). Institutia face un apel catre toti crescatorii de animale care au pasuni inchiriate in judetul Salaj sa ia legatura cu medicii veterinari si consiliile locale, pentru a-si deschide exploatatii temporare.

In ceea ce priveste cardul de exploatatie si pasapoartele animalelor, directorul a precizat ca in Ordinul 5/2005 este prevazut ca proprietarii de animale sa aiba grija ca aceste documente sa nu se deterioreze sau, in cel mai rau caz, sa se piarda. In astfel de cazuri, proprietarii trebuie sa anunte medicul veterinar , in termen de 7 zile de la data pierderii sau deteriorarii acestora. Astfel, se vor elibera duplicate, iar cheltuielile vor fi suportate de proprietarii animalelor.

Martin a facut precizarea ca la ora actuala exista o intarziere in ceea ce priveste eliberarea pasapoartelor pentru crescatorii de bovine. Obligatia eliberarii acestor documente este a medicilor veterinari, dar ceea ce este important este ca, la fiecare miscare a bovinelor (spre targ sau alte actiuni), proprietarii sa solicite eliberarea pasapoartelor. Animalele se vor putea deplasa in spatiul comunitar doar daca sunt identificate si detin pasaport.

Pasaport UE pentru caini si pisici

Potrivit unui Ordin al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), animalele de companie vor avea nevoie de pasaport legalizat de institutia in cauza, pentru a parasi tara impreuna cu stapanii lor. Actul cu pricina are dimensiuni strict stabilite si este de culoare albastra, avand imprimate stelele galbene din emblema europeana. Intr-o prima etapa, pasaportul va insoti carnetul de sanatate al animalelor de companie, unde sunt trecute datele importante despre ele, precum talia, rasa, culoarea ochilor, vaccinurile efectuate. Pana in anul 2011, toate animalele vor avea implantate cipuri.

Incepe campania de vaccinare contra pestei porcine

Mircea Martin, directorul DSVSA Salaj a spus ca incepand cu 1 martie va incepe campania de vaccinare contra pestei porcine, dar numai la animalele identificate. La ora actuala exista un stoc de 58.000 de doze de vaccin, iar distributia lor se va face in termen de doua zille. In cadrul acestei campanii, se vor vaccina toate efectivele de porcine cu varsta de peste 2 luni si cu preponderenta animalele ramase nevaccinate in cursul lunii decembrie. A doua campanie de vaccinare se va desfasura in cursul lunii septembrie, cand vor fi repartizate 150.000 de doze de vaccin. De asemenea, intre cele doua campanii se vor efectua si vaccinari de completare. In judetul Salaj exista 68.345 de efective de porcine in exploatatii nonprofesionale.

In cursul lunii ianuarie au fost depistate doua focare de pesta porcina in localitatile Fildu si Glod, care au aparut tocmai din cauza nevaccinarii animalelor. In urma aparitiei acestor cazuri, gospodariile au fost dezinfectate, iar in jurul acestora au fost efectuate vaccinarile de necesitate. In momentul de fata cele doua gospodarii sunt atent si intens supravegheate pe o raza de trei kilometri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »