Uzina Electrica scoate la mezat bucati din avere

Magazin Salajean 29 septembrie 2010 0

Uzina Electrica scoate la mezat bucati din avereUzina Electrica (UE) Zalau scoate la licitatie, in lunile octombrie si decembrie, bunuri si active in valoare de aproape 8,8 milioane de lei. Intrat in insolventa in vara anului trecut, producatorul de agent termic din municipiu spera ca prin aceasta licitatie sa obtina sumele necesare achitarii datoriilor pe care le are catre stat si catre furnizori. Pentru a nu intra in faliment, a fost intocmit un plan de reorganizare judiciara, aprobat de catre creditori, cu grafice de plata a creantelor pentru perioada 2010-2013, ne-a declarat Viorel Marian, directorul societatii. Prin aceasta licitatie va fi lichidata partial averea societatii. Banii obtinuti din valorificarea bunurilor si a activelor licitate nu pot avea alta destinatie decat plata datoriilor pe care compania le inregistreaza catre diversi creditori, a mai spus oficialul Uzinei Electrice.

In cadrul licitatiilor, societatea pune in vanzare, printre altele, gospodaria de pacura, depozitul de echipamente si materiale, piese de schimb, dar si intreaga retea supraterana de aliementare cu agent termic. Vechi de un sfert de secol, acestea din urma au fost dezafectate in urma cu doi ani si pot fi admirate pe un traseu de circa sapte kilometri, de la Uzina Electrica, pe strada Industriilor si apoi de-a lungul bulevardului Mihai Viteazul.

Datoriile UE se apropie de 37 milioane de lei, peste 78 la suta din suma reprezentand obligatii restante catre bugetul de stat. Prin planul de reorganizare, ce se va intinde pe durata a trei ani, oficialii spera sa incaseze in jur de 23 milioane de lei, diferenta urmand sa fie acoperita din profitul net, din amortizare si din incasarile debitelor restante.

Centrala electrica de termoficare Zalau a fost proiectata si executata la sfarsitul anilor 70-inceputul anilor 80, cu scopul asigurarii energiei termice sub forma de abur si apa supraincalzita pentru intreaga platforma industriala si pentru zona urbana a municipiului Zalau. Activitatea Uzinei a inceput sa sufere dupa Revolutie, cand cererea de energie termica a scazut constant, ca urmare a declinului economic inregistrat la nivelul platformei industriale. O noua lovitura au reprezentat-o debransarile din perioada 1998-2000, cand o parte dintre agentii economici au optat pentru incalzirea pe gaze naturale, atrasi de pretul foarte redus al acestora. Fenomenul de debransare de la sistemul centralizat a luat amploare si in randul populatiei, tot mai multi zalauani preferand centralele de apartament, pe gaze naturale. Asa se face ca in prezent, UE mai are in jur de 700 de abonati casnici, carora li se adauga 25 de institutii de invatamant si doar 15 societati comerciale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »