Trei zile pentru inregistrarea firmelor

Magazin Salajean 14 februarie 2012 0

Trei zile pentru inregistrarea firmelorNoua modalitate de lucru in ce priveste inmatricularea firmelor la nivelul Oficiului National al Registrului Cometului da roade. Potrivit informtiilor furnizate de reprezentantii ONRC, din 6 februarie activitatea de inregistrare in Registrul Comertului se realizeaza prin noul sistem informatic integrat, in cadrul proiectului Servicii on-line (de eguvernare) oferite de ONRC pentru comunitatea de afaceri prin intermediul unui portal dedicat. Procedura de infiintare a unei firme are loc in trei zile, cu parcurgerea celor trei etape de inregistrare a cererii de inmatriculare, solutionarea cererii de inmatriculare, eliberarea documentelor prevazute de lege. De la data implementarii noului sistem informatic integrat, in perioada 6 – 9 februarie s-au inregistrat la nivel national la Oficiile Registrului Comertului de pe langa tribunale un numar de 32.613 cereri (rezervari de denumire, inmatriculari, inregistrare de mentiuni, depuneri si mentionare acte, certificate constatatoare, furnizare de informatii, alte tipuri de cereri), reprezentand o crestere de aproximativ 62 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. Totodata, Oficiul National al Registrului Comertului pune la dispozitia persoanelor interesate, portalul de servicii online https://portal.onrc.ro. In vederea accesarii acestuia, fiecare utilizator trebuie sa-si creeze un cont. Dupa crearea contului, utilizatorul poate avea acces gratuit sau contra cost, in functie de tipul serviciului, la serviciile de inregistrare online.

Manualul de utilizare a sistemului online de inregistrare a cererilor poate fi accesat la adresa de internet https://portal.onrc.ro, unde pot fi consultate ghidurile de completare formulare Registrul Comertului. De asemenea, pentru a veni in sprijinul solicitantilor, ONRC si ANAF s-au dispus masuri pentru simplificarea formalitatilor administrative, astfel incat, din 6 februarie 2012, cererile de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si de eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social sunt preluate de Oficiile Registrului Comertului odata cu cererile de inregistrare, avand ca obiect inmatriculari sau schimbari de sediu social. Acestea vor fi transmise administratiilor finantelor publice, alaturi de actele doveditoare ale dreptului de folosinta, cum au fost depuse in sustinerea cererilor de inregistrare adresate oficiilor registrului comertului. Consecinta directa a acestor masuri o reprezinta faptul ca perioada aferenta tuturor formalitatilor necesare infiintarii unei firme se comprima integral in termenul de trei zile.

Prin urmare, solicitantii nu se mai adreseaza administratiilor finantelor publice pentru obtinerea certificatelor pentru spatiul cu destinatie de sediu social si a adeverintelor privind inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social, acestea urmand a fi obtinute prin intermediul oficiilor registrului comertului.

Nu in cele din urma, in aceasta perioada, la nivel national, s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de solicitari, avand in vedere si faptul ca Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a anuntat deschiderea sesiunilor pentru depunerea proiectelor de investitii prin Programul National de Dezvoltare Rurala, Masura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta, volumul cererilor de inmatriculare a persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale a crescut. Chiar daca in perioada urmatoare se va inregistra un numar mare de solicitari, ONRC va respecta termenele de solutionare a cererilor si de eliberare a inscrisurilor prevazute de lege.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »