Timbrul de mediu, o altă ţeapă dată proprietarilor de maşini

Mihaela Oprea 21 februarie 2013 9
Timbrul de mediu, o altă ţeapă dată proprietarilor de maşini

Piaţa auto ar putea suferi drastic odată cu intrarea în vigoare a timbrului de mediu, după ce guvernanţii au crescut această nouă taxă pentru maşinile Euro3 şi Euro4, printre cele mai comercializate în ultimii ani. Mai mult decât atât, noul timbru de mediu loveşte puternic în proprietarii de maşini diesel, dar favorizează hârburile. Cuantumul timbrului va sălta enorm în cazul maşinilor pe motorină, proprietarii maşinilor diesel urmând să plătească aproape dublu timbru de mediu faţă de “benzinare”.
Toate aceste schimbări vin odată cu intrarea în vigoare a timbrului de mediu. Taxele pentru înmatricularea maşinilor foarte vechi cu norme de poluare Euro1, Euro2 şi non-euro vor fi reduse cu până la 90 la sută, ceea ce va duce, cel mai probabil, la un import considerabil de hârburi.
Noua formulă de calcul a taxei de înmatriculare se bazează, în principal, pe emisiile de dioxid de carbon. Suma de plată va fi [(A x B x(100 – C)]/100, unde: A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame/km menţionate în Cartea de Identitate a Vehiculului; B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimată în Euro/un gram CO2; C = cota de reducere a timbrului.
Ordonanţa stabileşte un cuantum diferit pentru maşinile cu motoare pe benzină şi pentru cele cu motorină, având în vedere că emisiile poluante din pulberi sunt mult mai mari în cazul motorinei. Actul normativ nu face însă nici o diferenţă între maşinile diesel cu filtru de particule, care poluează mult mai puţin, şi cele fără această dotare. Noua formulă conduce la o creştere în medie cu 10 procente a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60 şi 90 la sută pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-Euro. Cuantumul taxei pentru maşinile mai învechite va fi mai mic decât cel actual pe motiv că aceste maşini au o durată scurtă de funcţionare şi că, astfel, vor polua pentru un interval mai mic. Taxa va rămâne aceeaşi pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu va fi plătit nimic.
Ca să pună capac, autorităţile centrale au adus noi reglementări şi pentru cei care au câştigat restituirea taxei ori înmatricularea fără taxă prin hotărâri judecătoreşti definitive. Mai precis, în cazul proprietarilor de maşini care au dat statul în judecată pentru restituirea taxei încasate ilegal, dacă acestora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum şi a celor care au înmatriculat autoturismele fără achitarea taxei, noul timbru va fi plătit la prima vânzare a maşinii.
Timbrul de mediu va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere a maşinii. Această dare nu va fi plătită dacă autoturismul a fost moştenit sau câştigat prin partaj, precum şi dacă autovehiculul este unul hibrid sau electric. Taxa se va aplica după 15 martie, deşi normele de aplicare nu sunt încă elaborate.

Comentarii

comments

9 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 21 februarie 2013 at 08:18 - Reply

  nu stiu decat sa inventeze noi biruri,de aia ii platim din banii nostri sa faca ei aia mare cu noi.

 2. LIBERAL 21 februarie 2013 at 10:02 - Reply

  sa le fie rusine,prntru asta i-am votat?

 3. Anonim 21 februarie 2013 at 10:24 - Reply

  daca i-ai votat,esti ca ei !!! Ne meritam soarta

 4. Parere 21 februarie 2013 at 12:21 - Reply

  Furt cu lege,din buzunarul cetateanului.Oare guvernantii romani cand vor realiza ca sunt niste treburi care nu merg in europa?Sunt grei de cap!

 5. Parere 21 februarie 2013 at 12:21 - Reply

  Pe besini pe cand TAXA ?

 6. Parere 21 februarie 2013 at 12:22 - Reply

  Si cum stabilesti CAT EURO ESTE ?

 7. Anonim 21 februarie 2013 at 12:39 - Reply

  pt ce sa platim toate taxele astea?????????????….atate impozite si taxe doar pt ce ne-am nascut in Romania! impozit pe teren/casa/autoturism…anual!!! taxa la cumparare/vanzare de fiecare data!!!! doar taxe si iar taxe…. bine ca are statul bani sa de ajutoare sociale la tigani&altii care nu merita ! platesc fraierii contributii peste contributii , taxe peste taxe

 8. voicu 21 februarie 2013 at 13:09 - Reply

  anonimule !,platesti pentru ca tu ai votat penali asa ca ma bucur ca ai luat iar teapa

 9. Parere 26 februarie 2013 at 19:55 - Reply

  Voicule parca aia care au debarcat erau mai breji,sau tu ii fi de-al lor?

Lasa un Raspuns »