Taranii salajeni nu se inghesuie pentru subventia de la UE

Magazin Salajean 21 martie 2007 0

Taranii salajeni nu se inghesuie pentru subventia de la UE

Aproape 25.700 de fermieri salajeni sunt asteptati, incepand cu prima zi a lunii in curs, la biroul teritorial al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Salaj pentru a-si depune cererile pentru subventia de la Uniunea Europeana. Dumitru Sabau, sef serviciu in cadrul APIA Salaj, face cunoscut ca, la nivelul judetului nostru, in urma recensamantului din 2002, numarul de ferme cu o suprafata de peste 1 hectar de teren era de 43.836. In anul 2005, s-a declansat actiunea de inscriere in Registrul Fermelor. Astfel, la nivelul Salajului, s-au inscris, la vremea respectiva, 38.865 de fermieri, cu o suprafata totala de 147.350 hectare de teren. In cea de a doua etapa de identificare a parcelelor agricole, din numarul fermierilor inscrisi au venit, pentru identificare, 35.382 de fermieri. Insa, o data introdusi in baza de date, nu toti cei inscrisi au fost eligibili, ne mai spune Sabau. In aceste conditii, numarul fermierilor salajeni eligibili a scazut la 25.693, cu o suprafata totala de 135.320 de hectare de teren. In fond, acestia sunt si potentialii beneficiari ai subventiilor venite din partea UE.

Pana la inceputul zilei de ieri, din numarul total de 9.721 de fermieri salajeni, care fac parte din aceasta prima etapa de programare pentru depunerea cererilor pentru subventiile europene, la APIA, au ajuns un procent de 65,54 la suta, mai precis 6.371 de fermieri.

Perioada de depunere a cererilor este cuprinsa intre 1 martie si 15 mai, iar banii vor intra in conturile fermierilor in cursul lunii decembrie a acestui an. Astfel, pentru a putea accesa fondurile europene, beneficiarii trebuie sa isi deschida un cont bancar.

Toti fermierii care au mai mult de un hectar de teren agricol, format din parcele de cel putin 0,3 hectare, pot face cerere pentru a primi de la Uniunea Europeana cate 50 de euro pentru hectarul de teren detinut, indiferent daca s-au inscris sau inca nu au facut-o in Registrul Fermelor. In cazul in care fermierul va depune o cerere doar pentru banii europeni, acesta nu va fi obligat sa declare ce intentioneaza sa cultive si pe ce suprafete, insa, daca urmareste si obtinerea subventiilor complementare din bugetul national, aceste date trebuie facute cunoscute.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »