Sute de agricultori salajeni trebuie sa returneze ajutorul primit de la APIA

Magazin Salajean 11 iulie 2008 0

Sute de agricultori salajeni trebuie sa returneze ajutorul primit de la APIAPeste 870 de fermieri salajeni sunt obligati sa returneze subventiile pentru agricultura, primite pentru acest an. Acesti oameni nu au respectat conditiile impuse de APIA, cum ar fi faptul ca nu au folosit samanta certificata sau nu si-au asigurat culturile asa cum era prevazut in contract. In atari conditii, ei trebuie sa dea inapoi banii sau cupoanele pe care le-au primit ca ajutor pentru cultivarea pamantului.

Reamintim ca, la inceputul anului, aproape 5.000 de agricultori salajeni au primit subventii pentru cultivarea pamaturilor, pentru o suprafata totala de circa 8.500 de hectare de teren agricol. Sprijinul financiar s-a acordat pentru fiecare hectar pe care il detineau si a variat, in functie de cultura, de la 350 la 500 de lei. In schimbul banilor, taranii au fost obligati sa semneze niste contracte clare in care erau precizate obligatiile pe care le au, sarcini pe care unii nu le-au respectat. Fermierii nu au reusit sa infiinteze culturile, iar o parte dintre cei care au putut nu au folosit seminte autorizate sau nu au reusit sa-si asigure culturile, ne-a declarat Ioan Tarau, seful serviciului de examinari cereri din cadrul APIA Salaj.

Multi agricultori s-au bazat doar pe subventii, iar cheltuielile pentru cultivarea pamantului au fost mai mari decat se asteptau. Cei 870 de fermieri au de returnat impreuna aproape 4 miliarde de lei vechi.

Agricultorii care nu vor inapoia subventiile vor fi dati in judecata si vor plati penalizari pentru fiecare zi de intarziere.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »