Suntem printre județele în care salariul mediu net va crește cel mai mult

Florin Negoiţă 17 mai 2017 0
Suntem printre județele în care salariul mediu net va crește cel mai mult

Prognoză îmbucurătoare pentru Sălaj

Comisia Naţională de Prognoză a publicat recent un studiu fiind emise, totodată, și prognozele pentru următorii ani, pe județe, în privința creșterii salariului mediu net pe economie. Salariul mediu net va creşte cu 26 la sută până în 2020, potrivit estimărilor elaborate de analiștii Comisiei de Prognoză, însă majorările nu vor fi la fel în toate județele. Chiar dacă venitul mediu net va urca de la 2.274 de lei, în 2017, la 2.864 de lei, în anul 2020, locuitorii din județele considerate a fi mai prospere, vor avea parte de majorări de două ori mai mari decât cei din zonele mai sărace și astfel discrepanțele regionale se vor simți și mai tare. Doar în nouă județe, printre care și Sălaj, creșterile salariale vor depăși majorarea medie pe economie, prognozată la 590 de lei, dar vor fi și zone unde creșterile salariale vor fi până în 450 de lei.

Un bucureştean va câștiga în medie 4.057 de lei, bani care-i vor rămâne după plata tuturor taxelor şi impozitelor. Însă locuitorii din judeţele Neamţ, Olt și Vâlcea, cel mai prost plătiţi din ţară, vor încasa aproximativ 2.000 de lei, adică o jumătate din salariul unui bucureștean, potrivit prognozei citate.

Într-un top al celor mai bine plătiţi angajaţi, în 2020, Ilfov se află pe locul doi, după București, cu un salariu mediu net de 3.372 de lei, iar Clujul pe poziţia a treia cu 3.198 de lei. Pe a patra poziţie se plasează Timiș, unde salariul mediu net va ajunge la 3.181 de lei, iar locul cinci va fi ocupat de Argeș cu 3.017 de lei.

 Analiștii economici spun că nivelul salariilor reflectă structura economiei și că este normal ca în județele cu industrii performante, acolo unde au venit investitorii străini salariile să fie mai mari. De  exemplu, județele Argeș și Vâlcea au avut evoluții total diferite după ce Dacia a fost cumpărată de francezi, iar Oltchim-ul este de mulți ani în faliment. Astfel, Argeșul se află pe poziția a cincea în topul județelor care vor avea cele mai mari creșteri de salarii până în anul 2020, iar Vâlcea pe a treia poziție, în coada clasamentului. Nici salariații din alte 27 de județe nu o duc cu mult mai bine, veniturile nete ale acestora vor rămâne sub media națională de 590 de lei. Județul Sălaj este, după Cluj și Sibiu, județul în care, potrivit prognozelor, se vor înregistra cele mai mari creșteri ale salariului mediu net, din regiunea centrală și de nord- vest a țării. 

Chiar și cu aceste posibile creșteri, angajații români vor rămâne cel mai prost plătiți din Uniunea Europeană (UE), doar bulgarii fiind situați sub nivelul la care ne găsim noi. În Ungaria, salariul mediu lunar este acum de 600 de euro, în Slovacia aproximativ de 800 de euro, iar în Polonia de 750 de euro, iar tendința este de creștere în toate aceste ţări. În toate statele dezvoltate ale UE salariul mediu net depășește de 1.000 de euro, în unele dintre ele chiar 1.300 de euro. Cel mai bine plătiți sunt locuitorii din Liechtenstein și din Monaco, unde salariile medii trec de 5.000 de euro, fiind urmați de angajații din Norvegia, Luxemburg și Danemarca care au venituri de 3.000 de euro. În Franța, Germania, Italia, Olanda și Austria, veniturile din salariile lunare depășesc 2.000 de euro.

 

 

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »