Subventiile pentru culturile de toamna – disponibile pana luni

Magazin Salajean 11 octombrie 2007 0

Subventiile pentru culturile de toamna - disponibile pana luni

Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, Ioan Bujita, a reamintit, ieri, intr-o conferinta de presa, ca termenul limita pentru depunerea cererilor de subventionare a culturilor de toamna este data de 15 octombrie. Pana acum, numarul solicitarilor depuse la DADR in acest sens este redus fata de prognoza si foarte redus comparativ ca suprafata arabila a judetului, a spus Bujita.

Potrivit acestuia, cauzele pentru care oamenii nu solicita subventiile puse la dispozitie de stat nu tin de cantitatea de samanta certificata insuficienta in acest an, ci de faptul ca in judet exista putini producatori care sa treaca de criteriul suprafetei de teren si care prevede ca, pentru a primi subventii, o ferma trebuie sa aiba parcele de minim 30 de ari. Nu poti invoca motivul cantitatii de samanta certificata insuficienta, intrucat oamenii pot folosi si samanta proprie. Din pacate, aici intervine o alta problema, si anume, faptul ca din recoltele trecute oamenii nu au samanta certificata. Asta, din cauza ca nu au respectat tehnologia si nici in anii trecuti nu au folosit samanta certificata, a spus Bujita.

Aceasta a reamintit si ca ultima zi in care pot fi valorificate bonurile acordate pentru culturile de toamna este data de 15 decembrie. Daca fermierii nu vor utiliza bonurile pana la aceasta data, ele vor trebui returnate. Se poate achizitiona in schimbul lor combustibil, samanta certificata, pesticide specifice culturilor de toamna sau ingrasaminte, a spus directorul DADR Salaj.

Pana ieri, in trei comune din Salaj – Almas, Cuzaplac si Fildu – existau sate unde oamenii nu au solicitat bonuri valorice. Reprezentanti ai Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura Salaj au mers in satele respective ieri, pentru a explica producatorilor modalitatea prin care pot primi acest ajutor de la stat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »