Subventii pentru culturile de toamna

Magazin Salajean 9 august 2007 0

Subventii pentru culturile de toamna

Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, Ioan Bujita, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca, pentru a beneficia de subventii pentru culturile de toamna, salajenii sunt asteptati incepand din aceste zile sa-si depuna cererile la primarii. Sprijinul financiar va fi suficient si pentru fermele ce se vor profila pe culturile de toamna si care vor folosi 50-60 de hectare. Am facut un demers pe langa autoritatile centrale ca sa vedem daca secara intra la grau sau la alte culturi. Pana acum, secara era luata impreuna cu graul pentru ca din ambele se pot face produse de panificatie, a spus Ioan Bujita.

Cuantumul subventiilor de care pot beneficia fermierii este de 500 de lei/ hectar grau, 400 de lei/hectar rapita si de 450 de lei/hectar la alte culturi.

In acelasi cadru, directorul DADR a informat ca vor fi despagubite pentru culturilre afectate de seceta trei societati din Salaj: SC Petofi Sarmasag, care va primi 47.952 de lei (a fost afectata 62 la suta din cultura de grau), SC Seralex Lompirt, care va primi 6.450 de lei din cauza ca a inregistrat pierderi la 55 la suta din cultura de grau si SC Solo Carastelec. In acest ultim caz, se evalueaza in prezent valoarea pierderilor, suprafata pe care fermierul a avut-o cultivata cu rapita fiind de 60 de hectare.

Francezii doresc unt din Salaj

Tot ieri, Ioan Bujita a spus ca o delegatie de francezi este prezenta in Salaj pentru ca are nevoie urgenta de 3.000 de tone de unt, pe care nu il pot gasi in nici o alta parte a Europei.

Deoarece Salajul are cel mai mare numar de bubaline din Romania, au venit in locul potrivit. Avem avantajul ca in judet se practica si ameliorarea raselor prin insamantare artificiala. Intalnirea a deschis calea unor investitii pe termen lung, colaborarea putand fi profitabila pentru ambele parti, a declarat Ioan Bujita. Delegatia franceza a vizitat mai multe ferme si unitati de procesare a laptelui din Salaj, pentru a evalua parametrii viitoarelor parteneriate.

Potrivit sursei citate, nevoia de lapte si produse lactate in general s-a ivit pe piata de consum din UE ca urmare a reorientarii fermelor din tarile vestice pe culturile energetice (soia, rapita, poromb modificat genetic si floarea soarelui).

Motivul pentru care fermierii straini se indreapta catre Romania este faptul ca aceasta are un mare potential de dezvoltare in privinta agriculturii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »