Subventii de sute de miliarde in agricultura: Ministrul propune, Guvernul aproba, dar agricultorii salajeni mai au de asteptat

Magazin Salajean 15 noiembrie 2006 0

Subventii de sute de miliarde in agricultura: Ministrul propune, Guvernul aproba, dar agricultorii salajeni mai au de asteptat   Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de guvern de saptamana trecuta suma de 200 de miliarde de lei vechi pentru agricultura, suma necesara in derularea programelor de crestere a competitivitatii in zootehnie. Crescatorii de animale vor beneficia de o sustinere financiara de 25, pana la 50 la suta pentru achizitionarea de animale de reproductie de inalta valoare genetica din speciile bovine, ovine si caprine. Animalele achizitionate trebuie sa fie confirmate prin certificate de origine, iar in cazul junincilor din rase de lapte si/sau mixte, acestea trebuie sa indeplineasca unele cerinte minime de performanta privind cantitatea de lapte.

Pentru a putea beneficia de subventiile respective, crescatorii de animale trebuie sa indeplineasca, cumulativ, mai multe conditii. Astfel, vor putea accesa subventiile doar crescatorii de animale, persoane fizice, care au parcurs sau parcurg o forma de pregatire profesionala in domeniul cresterii animalelor, sau un curs de specializare de scurta durata, iar in cazul persoanelor juridice, cei care au angajata o persoana care indeplineste aceste functii. Deasemenea crescatorii trebuie sa prezinte un angajament scris prin care se obliga sa mentina in exploatatia proprie animalele achizitionate pe o perioada de minim 5 ani, cu exceptia mortii sau sacrificarii de necesitate; sa incheie un contract de asigurare a animalelor achizitionate. In cazul achizitionarii junincilor din rase de lapte si/sau mixte, beneficiarii trebuie sa incheie un contract de vanzare a laptelui la un procesator si sa prezinte un angajament scris prin care se obliga sa inscrie animalele in controlul oficial al productiei de lapte.

Acestea sunt informatiile primite de la Guvern, insa situatia concreta pe plan local e putin mai delicata. Contactat telefonic la sediul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, al carei director general este, domnul Ioan Bujita n-a fost de gasit doua zile la rand. La Agentia de Plati (APIA), doamna director Szeredai Gyongyverd a insarcinat pe unul din subalternii sai sa discute cu presa. Acesta n-a fost in masura sa ne furnizeze informatiile cerute, respectivul domn indrumandu-neprieteneste spre. Agentia regionala SAPARD (cu sediul in Satu-Mare), pentru ca ei se ocupa cu asa ceva. Domnul director adjunct al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola OSCA Salaj, Vaida Bela, contactat si el telefonic, ne-a declarat ca e la curent cu noile fonduri aprobate de guvern pentru sprijinirea crescatorilor de animale in achizitionarea animalelor de reproductie de rasa, ca in Salaj s-au inregistrat cereri de subventie, insa ne-a sugerat sa revenim maine (n.r. de azi) pentru mai multe informatii, pentru ca legea e cam subtire si nu se stie exact cum va fi aplicata.

Am aflat totusi de la Seful de Servicii Strategii Programe si Implementari Politici in zootehnie din cadrul DADR Salaj, Dorel Dumitras ne-a confirmat ca in Salaj s-au inregistrat deja cereri din partea producatorilor, insa subventiile nu pot fi acordate pentru ca nu am actul normativ (…), acesta nu a aparut inca in Monitorul Oficial. Avand in vedere faptul ca suntem deja la jumatatea lunii noiembrie, iar cele 200 de miliarde de lei vechi trebuie alocate pana la sfarsitul acestui an, amanarea intrarii in vigoare a actului normativ da nastere la speculatii. Ne intrebam si noi, ca si d-l Dumitras, daca nu cumva amanarea e o tactica pentru a se acorda cat mai putini bani in cadrul acestui program. Vom vedea…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »