Specialiştii ADRNV i-au învăţat pe sălăjeni cum să facă investiţii prin POR 2014-2020

Autorităţile locale şi judeţene, agenţii economici, unităţile de cult şi ONG-urile din Regiunea Nord-Vest au la dispoziţie peste 214 milioane de euro alocaţi în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Cele patru ghiduri de finanţare a proiectelor din POR au fost lansate, joi, în Sălaj, în cadrul unei caravane organizate de către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV).

Primari şi delegaţi ai administraţiilor publice locale, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale din judeţ au participat, joi, la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, la evenimentul de lansare a ghidurilor de finanţare europeană prin POR 2014-2020. Banii europeni sunt puşi la bătaie pentru investiţii în drumuri judeţene, eficienţa energetică a clădirilor rezidenţiaşe, patrimoniu cultural, revitalizarea oraşelor şi infrastructură de turism.
După cum a declarat Sanda Cătana, directorul general interimar al ADRNV, „Programul asigură şi mai multe oportunităţi de finanţare, dar şi mai mulţi bani. Sper ca împreună cu viitorii beneficiari să reuşim să atragem şi să cheltuim cel puţin la fel de bine ca şi pe POR 2007-2013, unde din punct de vedere al etapei de contractare, ADRNV s-a situat pe primul loc între agenţiile din ţară, cu un grad de contractare de peste 129 la sută”.

Bani pentru drumurile judeţene
Pentru Axa 6, prioritatea de investiţii 6.1., alocarea regională este de 113,89 milioane euro, prin care se va finanţa traseul regional de drumuri judeţene Transilvania Nord, proiect în parteneriat între cele şase consilii judeţene ale regiunii. Valorea eligibilă a proiectelor poate fi între un milion şi 50 milioane de euro, cu excepţia proiectelor care se realizează în parteneriat, caz în care valoarea maximă eligibilă este de 69,5 milioane de euro. Beneficiarii vor asigura din bugetele proprii o cofinanţare de minim două procente din valoarea cheltuielilor eligibile. Sesiunea de depunere a proiectelor începe în 16 mai şi se încheie şase luni mai târziu.

Reabilitarea termică poate continua
Pentru Axa 3, prioritatea 3.1. Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor, proiectele se vor depune între 16 mai şi 16 noiembrie 2016. Valoarea totală eligibilă a unei cereri de finanţare poate fi între 100.000 şi 5 milioane de euro, iar beneficiarii sunt unităţile administrativ-teritoriale din mediul urban. Alocarea regională este de 52,2 milioane de euro. Prin intermediul acestei operaţiuni vor fi sprijinite activităţi specifice realizării de investiţii pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale, respectiv: îmbunătăţirea izolaţiei termice şi hidroizolarea anvelopei clădirii, reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic, modernizarea sistemului de încălzire, înlocuirea corpurilor de iluminat, implementarea sistemelor de management al funcţionării consumurilor energetice, înlocuirea lifturilor şi a circuitelor electrice în părţile comune, lucrari de reparaţii la faţade, precum şi realizarea de strategii pentru eficienţă energetică. Ratele de co-finanţare aplicabile pentru cheltuielile eligibile sunt 60 la sută finanţare prin POR, 40 la sută – UAT şi Asociaţia de proprietari.

Se finanţează restaurarea monumentelor
Axa 5, Prioritatea 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, se adresează UAT-urilor, autorităţilor administraţiei publice centrale, unităţilor de cult, ONG-urilor sau parteneriatelor între aceste entităţi, iar finanţarea va fi acordată pentru restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea monumentelor istorice, marketing şi promovare turistică a obiectivului restaurat, precum şi pentru digitizarea obiectivului restaurat în cadrul proiectului.
Proiectele se vor depune începând din 25 mai şi până în 25 noiembrie 2016, iar cofinanţarea din partea solicitantului este de minim două procente din valoarea cheltuielilor eligibile. Valoarea maximă a proiectului este de 5 milioane euro, iar în cazul obiectivelor de patrimoniu înscrise pe lista UNESCO, valoarea maximă a proiectului este de 10 milioane de euro. În ceea ce priveşte valoarea minimă a proiectului, acesta este de 100.000 de euro, indiferent de clasificarea monumentului istoric. Alocarea regională este de 35,07 milioane de euro.

Oraşele pot fi revitalizate cu fonduri europene
Prioritatea 5.2. Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului şi promovării măsurilor de reducere a zgomotului – aici sunt vizate reconversia funcţională şi/sau reutilizarea unor terenuri şi suprafeţe abandonate şi neutilizate din interiorul oraşelor şi transformarea lor în zone de agrement şi petrecere a timpului liber pentru comunitate.
Cofinanţarea din partea solicitantului este de minim doi la sută din valoarea cheltuielilor eligibile, iar valoarea totală a investiţiei este cuprinsă între 100.000 şi 5 milioane euro. Beneficiarii vor fi oraşele, cu excepţia municipiilor reşedinţă de judeţ, sau parteneriate între oraşe şi judeţe, cu cel dintâi lider de parteneriat. Depunerea de proiecte poate avea loc între 25 mai şi 25. noiembrie, alocarea pentru Nord-Vest apropiindu-se de 13 milioane de euro.

Mai multe locuri de muncă prin dezvoltarea turismului
Prioritatea 7.1. Sprijinirea unei creşteri favorabile ocupării forței de muncă, prin dezvoltarea potențialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum şi sporirea accesibilității şi dezvoltarea resurselor naturale şi culturale specifice (Investiţii în infrastructura de turism) are o alocare regională de 13,95 milioane de euro.
Autorităţile locale pot depune proiecte de infrastructură de turism pentru dezvoltarea infrastructurii de turism balnear, amenajarea obiectivelor turistice naturale de utilitate publică precum şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe de utilitate publică, dezvoltarea de infrastructuri publice la scară mică pentru valorificarea atracţiilor turistice, crearea şi extinderea infrastructurii de agrement, inclusiv a utilităţilor aferente activităţi de marketing şi promovare turistică ale obiectivului finanţat.
Proiecte din cadrul acestui apel de proiecte sunt limitate la minim 100.000 de euro şi maxim 5 milioane de euro. Şi în acest caz, cofinanţarea este de doi la sută din valoarea cheltuielilor eligibile. Proiectele se depun între 1 iunie şi 2 decembrie 2016.

Leave a Comment