Se dau banii pentru culturile de pe teren arabil

Magazin Salajean 28 noiembrie 2008 0

Se dau banii pentru culturile de pe teren arabil

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) plateste, incepand din aceste zile, primele sume atrase din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). La nivel national, este vorba de nu mai putin de 108,28 de milioane euro, care vor asigura finantarea Masurii de plati complementare directe pentru culturi amplasate pe teren arabil, APDRP fiind institutia acreditata pentru efectuarea platilor aferente acestei masuri implementata de APIA.

Intrucat FEADR este fondul european din care sunt finantate proiectele de dezvoltare rurala, Romania il poate folosi pentru acoperirea unei bune parti din subventiile complementare la hectar pe care le acorda din bugetul de stat, in completarea subventiilor din fonduri UE. Mai exact, din acest fond sunt suportate proiectele de dezvoltare rurala contractate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), a caror depunere a luat startul in luna martie a acestui an. Sunt proiecte pentru care, deocamdata, APDRP nu a realizat nici o plata.

Cei 108,28 milioane de euro reprezinta fonduri UE prin care sunt decontate astfel de plati complementare, respectiv schema 1. Programul de finantare cuprinde mai multe scheme de plati complementare, prima fiind cea mai cuprinzatoare, intrucat reprezinta plati acordate agricultorilor care primesc subventii la hectar din fonduri UE pentru terenuri arabile.

Tot din suma sus amintita se vor efectua si platile pentru culturile de sfecla de zahar, in sau canepa.

Reamintim ca, anul trecut, agricultorii au fost subventionati, din fonduri UE, cu suma de 50,5 euro/ hectar, la care s-au adaugat alti 47 de euro de la buget, plata complementara.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »