Se conturează o nouă “taxă de înmatriculare”

Mihaela Oprea 17 ianuarie 2013 2
Se conturează o nouă “taxă de înmatriculare”

Taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule urmează a fi înlocuită, cât mai curând, cu un timbru de mediu. Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că acest timbru de mediu se va plăti o singură dată, în funcţie de emisiile de dioxid de carbon ale maşinii, calificând “aberant” coeficientul de depreciere aplicat la automobilele vechi.
Formula de calcul a taxei de timbru vine să înlocuiască situaţiile în care cumpărătorii maşinilor vechi erau obligaţi să plătească o taxă auto de zece ori mai mare decât valoarea maşinii. Premierul susţine că astfel de cazuri sunt aberante prin aplicarea acelui coeficient de depreciere la maşinile vechi care nu mai valorează mare lucru şi sunt deja în ţară. Oamenii pot să le înstrăineze, mai ales că ideea este să-şi cumpere altă maşină mai nouă şi mai puţin poluantă, fără fie obligaţi să plătească taxe de cinci ori decât valorează într-adevăr maşina.
Se doreşte, de asemenea, ca timbrul de mediu să fie aplicat în cazul autovehiculelor comerciale numai după ce va fi returnată acciza din carburanţi, conform modelului european practicat în mai multe ţări europene.
Taxa auto a fost introdusă de guvernanţi în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza capacităţii cilindrice şi emisiilor de dioxid de carbon, iar în ultimii ani a fost modificată de mai multe ori. Începând din 2011, cuantumul taxei auto a fost majorat în medie cu 45-50 la sută, dar cu o creştere dublă sau aproape triplă pentru vehicule poluante. De la începutul anului trecut, această taxă a fost redusă cu până la 25 la sută, fiind denumită taxă pentru emisii poluante provenite de la autovehicule.
În prezent, modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situaţiile în care aceasta se achită şi se calculează pe baza unor criterii precum tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare, dar se va ţine cont şi de uzura autoturismului.

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Anonim 17 ianuarie 2013 at 08:58 - Reply

    Nu toata lumea are bani sa cumpere masina noua asa ca cei mai saraci sa nu aiba nimic iar cei ce au sa aiba si mai mult asta vrea ponta

  2. vica 22 ianuarie 2013 at 10:28 - Reply

    GUNOAIE

Lasa un Raspuns »